Синята коалиция няма да подкрепи Гроздан Илиев за КС

Контролът върху цената на тока е лошо поставен, смята Иван Костов

Парламентарната група на Синята коалиция няма да подкрепи кандидата за Конституционния съд на ГЕРБ Гроздан Илиев по политическа причина, призна пред Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов.

"Те ако искаха да подкрепят и да бъдат с нас, трябваше да подкрепят Екатерина Михайлова в първия тур", заяви съпредседателят на ПГ на Синята коалиция.

Костов коментира и нарастващото недоволство срещу ЕРП-та и протестите срещу високите сметки за тока.

"В структурата на собствеността на опериращите в енергетиката фирми има всякаква собственост – държавна – НЕК и БЕХ, общинска, частна българска собственост, има частни инвестиции. Там има всичко. Проблемът е, че много от тези фирми са взели господстващо положение на пазара и са започнали да злоупотребяват", смята лидерът на ДСБ.

Според него контролът е лошо поставен. Тъмносиният лидер е категоричен, че основното, което не е направено, е, че тези органи, които трябва да защитават конкуренцията и потребителя, не знаят за какво са създадени.

"Те се вживяват в някакви други роли на квазиизпълнителна администрация, която дори изпълнява поръчки на монополистите", каза Костов и припомни, че "КЗК веднъж обяви, че има картел при горивата, а после се отметна.

Основното за справянето с проблема, според Костов, е да бъде сменен и съставът на всички тези ръководни органи.

"КЗК остана същата от времето на Тройната коалиция, което означава, че не й е даден друг политически курс, а тя се избира от Народното събрание. Тези хора всичките не могат да свършат никаква работа. Те трябва да си отидат. Не може със закон или с някакви мерки и съдебни дела всичко да бъде компенсирано – дезориентацията на контролния орган", категоричен бе Иван Костов.