Нов проект пита софиянци за нещата от живота

Мисия София

12-02-2013, 11:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Хората ще могат да попълват електронни въпросници

В столицата стартира мащабен проект за изследване на нагласите на жителите на София.

Той ще даде възможност за взимането на по-добре информирани решения и да се работи с по-дългосрочна перспектива от градската управа.

Изпълнението на проекта ще се реализира в две направления – провеждане на социологическо проучване за нагласите и мненията на представителната извадка от 3000 софиянци.

Освен това на сайта на СО ще бъдат публикувани 5 електронни въпросника, които могат да бъдат попълнени от всеки желаещ гражданин. Проектът ще струва 392 000 лева, а гражданите ще бъдат питани по теми като транспорт, екология, качество на живот, бизнес, култура.

За нас е предизвикателство да проведем това много всеобхватно проучване, защото се опитваме да обхванем всички области от живота на софиянци, заяви Роза Пенева, представител на фирмата изпълнител.

Освен индивидуалните интервюта имаме и планирани 24 групови дискусии, които да дадат в по-голяма дълбочина информация за мнението и нагласите на гражданите на столицата, разясни тя. По думите на Пенева дванадесетте доклада, който трябва да бъдат изготвени в заключение на проекта, ще бъдат готови до края на месец март.

Информацията ще бъде получена и разбита по квартали, което ще покаже индивидуалните проблеми във всеки един жилищен район, разясни Светлана Ломева, ръководител на проекта. Тя изрази увереност, че проектът няма да се превърне в отдушник на негативните мнения на софиянци. "Всичко онова, което е направено добре, то се вижда и се споделя от гражданите", каза Ломева.