Дигитално огледало и вълшебна лампа във "Включи града"

Бургас Лайф

12-02-2013, 11:05

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Още по Темата:

3D прожекция върху сграда във втория "Включи града"

Бургаското студио "Дюн" ще се включи във феста с уникално танцово представление

Дигитално огледало, което изтрива изображението, лампа, която "чува" и "записва" изреченото в специална книга и съвременен вариант на панаирджийско стрелбище са сред артинсталациите във второто издание на фестивала “Включи града”.

Уникален танцов пърформанс пък са приготвили от бургаското студио “Дюн” специално за “Включи града”, научи Burgasutre. Той ще се казва “Бургас през март” и ще размие дистанията между творец и публика.

“Ще го направим специално за “Включи града” и най-общо казано ще бъде представление в градска среда на различни места в Морската градина. Ще има музика на живо. Целта ми е в някаква степен представлението да се слее с тълпата и вървейки между хората, танцьорите да започнат да се движат. Много ми се иска да го направя да е максимално смесено със зрителския поток, да е много близко до хората, като паралел, огледало между тях и танцьорите да се получи ”, обясни хореографът на представлението Петя Стойкова.

Както Burgasutre пръв писа невиждана в града 3прожекция ще подгрее второто издания на нестандартия фест. Той ще се проведе в дните 22-24 март, но уникалната демонстрация ще даде старт на културното събитие още на 15 март.

“Със средствата на най-съвременните дигитални технологии, седмица по-рано, на 15 март, сградата на общината буквално ще оживее. За първи път в спектакъл от този род публиката ще бъде не само наблюдател, но и участник в трансформацията на познати обекти и пространства. Оригиналният сценарий, подготвен специално за Бургас, както и включването на интерактивен елемент в спектакъла, ще го превърнат в уникален и невиждан не само за града, но и за страната”, съобщиха от местната администрация.

Артинсталации, съвременни спектакли, музика, кино, изложби, уъркшопи ще бъдат само част от изненадите и тази година. Посетителите на феста ще се докоснат до изкуството на 

съвременни артисти от България, Германия, Австрия, Словения, Холандия.

"Бургаското присъствие сред участниците и тази година е водещо, като до момента заявка за включване във фестивалната програма със свои събития са дали Хамалогика, Artcrew, Танцова компания Дюн, Куклен театър–Бургас, Дружеството на художниците, редица бургаски фотографи, занаятчии, музиканти. В пространство изцяло за съвременно дигитално изкуство ще се превърне в рамките на трите дни единият от куполите на Флората – там ще бъдат представени 21 произведения от 19 автора, всички те "проработващи" при взаимодействие с публиката", разказаха от местната администрация.

За завършек на фестивала е предвидено атрактивно звуково-светлинно шоу, което ще трансформира по артистичен начин още едно емблематично за Бургас място – Пантеона. Всички събития са с вход свободен.

Фестивалът „Включи града“ се осъществява в рамките на проект на община Бургас "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще". Фестивалът е в подкрепа на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.