Сбогом, чеда мои!

Папа Бенедикт XVI се сбогува с вярващите на 27 февруари

След като вчера Папа Бенедикт XVI изненада света с новината, че се отказва от поста си, днес стана ясно кога ще е последната му изява като глава на Римокатолическата църква.

Той ще се сбогува с вярващите по време на генерална аудиенция на площад Свети Петър на 27 февруари, съобщи говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди.

Отецът съобщи, че не е планирано друго специално събитие за оттеглянето на папата, който вчера лично обяви, че това ще се случи на 28 февруари в 19 часа по Гринуич.

Той ще напусне поста си в този час, "защото обичайно това е часът, в който Свети Петър приключва нормалния си работен ден".

За сметка на това планираната за утре меса по повод първия ден на Великите пости в базиликата "Санта Сабина" на един от хълмовете на Рим беше преместена в базиликата "Свети Петър", "защото има много повече място".

"Много вярващи ще искат да дойдат да се помолят със Свети Петър. И в тази връзка ще има голям брой кардинали", заяви отец Ломбарди.

До края на папството на Бенедикт XVI "това ще бъде последното голямо тържество в Свети Петър в присъствието на обикновени хора и голям брой кардинали", допълни той.

До оттеглянето си папата ще изпълни всички поети ангажименти, включително срещите с множество държавни глави, сред които президентите на Гватемала и на Румъния.