Бременно момиче скочи от 18-ия етаж

Мисия Пловдив

12-02-2013, 15:24

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

17-годишната девойка имала психични проблеми

Бременно 17-годишно момиче се е хвърлило от 18-я етаж в Пловдив заради психични проблеми. Трагичният инцидент е станал миналата седмица, съобщи Надя Танева, директор на "Социално подпомагане", предаде агенция Фокус. Момичето не се е водило никъде на отчет заради психичното разстройство. Много са хората, които имат такива проблеми у нас, но много от тях или не знаят, или го укриват, каза Танева. 

Статистика засега няма, тъй като някои от психично болните се местят в различни градове и така отпадат от отчет. Това са хора, които са били на лечение, след това са се оправили. В по-късен етап болестта може да се отключи и те стават опасни за околните. Добре е, че проблемът вече се афишира, добави Танева. 

От дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив припомнят, че по закон общините трябва да поемат попечителство над психично болни хора, които са останали без близки. По тяхно настояване това се е случило в действителност в Пловдив, по отношение на двама психичноболни - братята Батаклиеви. Мъжете тероризирали в продължение на години съседите си. Дирекцията се занимава с техния случай близо две години и чак сега е успяла да накара кметството да си влезе в ролята. Един от зам.-кметовете в район "Централен" е станал настойник на братята шизофреници, тъй като тяхната леля, която се е грижела за тях, е починала.

По думите на Танева, във всяко кметство трябва да има комисия по настойничество и когато нуждаещите се хора с психични проблеми нямат роднини или близки, оттам са длъжни да реагират. Настойниците са тези, които могат да подадат документи за настаняване на тези хора в институции.

Двамата братя от Пловдив тероризирали съкварталците си, като се разхождали голи и мажели вратите им с изпражнения. От апартамента им в кооперацията се носела непоносима миризма. Шизофрениците не спирали крановете на чешмите и наводнявали съседните жилища неведнъж.

Подобен е и случаят с дъщеря и майка - Найда и Дафина, които също се нуждаят от настойник, тъй като нямат близки и роднини. С тях не може да се комуникира. От кметството в район "Източен" трябва също да им посочат настойник, за да бъдат настанени те в институция, добави Надя Танева.