Премиерът към образователния министър: Изчистих терена!

Борисов смята, че трябва да се анулира целият конкурс във фонд "Научни изследвания"

Премиерът Бойко Борисов смята, че трябва да се анулира целият конкурс във фонд "Научни изследвания".

На среща с научната общност в Министерството на образованието и науката, министър-председателят обяви: "Това, което е зависело от мен, съм го направил. Сега трябва да се разберете. Това, което поискахте – министър, фонд, съм ви изчистил терена.

Моят съвет към вас е – намерете най-добрия арбитър между вас. Ние не може да сме ви арбитър. Разбирам, че съм взел най-правилното решение с отстраняването на министъра", заяви Борисов.

Проверката на фонда е предадена в прокуратурата, допълни премиерът и попита учените дали някога са се срещали с бившия премиер.

"И 2008 г. е имало проверка, Станишев среща ли се с вас, даде ли я на прокуратурата?", попита Бойко Борисов.

Новият образователен минисътр Стефан Воденичаров се съгласи с премиера, че из основи трябва да се преработи правилникът на Фонд "Научни изследвания".

Според него е нужно да се създаде и контролен орган в самия фонд.

"Всички стъпки, които са предприети през последните 8 дни са съгласувани с всички страни и това е пътят, по който да се върви. Днес във фонда няма никой. Днес сутринта едва съм разрешил въпроса с тока в сградата. Няма на кого да се дадат оставките".

По рано днес Воденичаров обави, че шестима от ръководството на фондса подали оставките си.

Оставка е подал и управителят на фонда Христо Петров, който е изпълнявал длъжността юрист-консулт. Подалите оставка са представители на БАН, Софийския университет и Министерството на финансите.