Предстои ремонт и разширяване на Терминал 2

Мисия София

12-02-2013, 19:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Осигурени са 2 млн.лв. за обновяването

Близо 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани за разширението на летище София, каза министърът на транспорта Ивайло Московски при стартирането на строителните дейности на пътническата галерия на Терминал 2.

Новото разширение ще може да поеме още 200 хиляди пътници. На приземния етаж площта за реконструкция е 155 м2, като се усвоява покритото пространство, понастоящем използвано за паркиране на служебни автомобили и се обособяват 4 изхода – 3 за заминаващи пътници и един за получаване на багаж.

На другото ниво се реконструира и удължава най-северната част на галерията със 193 м2, като се демонтира част от съществуващата окачена фасада, изгражда се нова стоманобетонова плоча, обособяват се на подходящи места допълнителни вертикални връзки – стълби и асансьори за всички пътници, като особено внимание е обърнато на движението на трудно подвижни пътници. Галерията е комбинация от места за сядане и движение, хранене, кафе – барове в комбинация със зони за изчакване, намиращи се в близост до изходите към пътническите ръкави и към автобусите за далечни стоянки с прилежащите площи за изчакване и фоайета.

Всички плъзгащи врати ще са с възможност за ръчно отваряне, застопоряване и с резервирано захранване от акумулатор. Системите за видеонаблюдение, полетна информация, озвучаване, контрол на достъпа, мониторинг и сградна автоматизация са проектирани като разширение на съществуващите досега системи.