Лечебните свойства на помелото

Тропическият плод съдържа голямо количество витамини А, С и В, калий, етерични масл а, лимоноиди

Помелото е тропически плод от вида Цитруси. Теглото на големите екземпляри от плода може да достигне до 10 кг. Помелото може да има различна форма - с форма на круша или сферична форма, със зелен или жълт цвят на обелката, а месестата му част може да бъде бяла, розова и жълта.

Помелото притежава много полезни свойства и оказва положително въздействие върху жизнения тонус и здравето на човек.

Тропическият плод съдържа голямо количество витамини А, С и В, калий, етерични масла, лимоноиди (група вещества, съдържащи се в цитрусовите плодове). Калият подпомага дейността на сърдечно-съдовата система. Лимоноидите пък притежават противоракови свойства . Витамините придават тонус, а етеричните масла подсилват имунната система .

Следователно от консумирането на помело можете да извлечете много ползи. Този плод е в състояние да зареди тялото ни с енергия, да го направи по-издръжливо и да подобри настроението ни. Сочното помело утолява жаждата .

Помелото е полезно и при диети за отслабване. То потиска глада. Насърчава усвояването на протеини и мазнини в тялото. Стабилизира кръвното налягане, помага при астма, ефективно бори атеросклероза.

Този екзотичен е отлично превантивно средство срещу епидемии от вирусни заболявания .

В Китай помело са отглеждали още преди Христа. Съществува вярване, че този плод е спасител на китайския народ от всякакви заболявания и абсолютен гарант за добро здраве . Дори преди години, когато върлуваше епидемията от птичи грип , се е препоръчвало като противодействие чай с помело . За Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие.

В Тайланд плодът също е на особена почит. Местните вярват, че ако в продължение на 3 години се хранят с помело всеки Божи ден, ще се излекуват от астма или туберкулоза. След пет години пък помелото може да премахне рак.
 Източник: zajenata.bg