За външния министър "Хизбула" е опасна, за премиера - не

Най-доброто от печата

13-02-2013, 07:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цветанов обяви, че имената на двамата заподозрени за атентата са вкарани в базата данни на Европол.

Премиерът Бойко Борисов и външният министър Николай Младенов влязоха в странна дисхармония по въпроса за "Хизбула". "С какво е опасна "Хизбула", че когато сме я посочили, според Станишев и компания, има вече заплаха за националната сигурност?", възкликна Борисов в късния след обед.

Няколко часа по-рано Младенов обяви пред тв7, че България ще бъде сред държавите, които ще предложат ЕС да включи военното крило на групировката в списъка на терористичните организации. "Не мисля, че след като ние сме казали, че военното крило на "Хизбула" седи зад този атентат (край Бургас), ще заемем мека позиция по отношение на мерките, които ЕС може да предприеме", заяви шефът на МВнР. В момента крайната мярка се подкрепя категорично само от Великобритания и Холандия, а Германия даде да се разбере, че ако България представи достатъчно убедителни доказателства за участието на групировката в терористичния акт, ще гласува за включването й в черния списък.

Младенов обясни, че след като на 18 февруари представи резултатите от българското разследване на Съвета на външните министри на страните членки, очаква от тях да предприемат наказателни мерки срещу организацията. "Има различни опции. Включването на цялата организация в списъка на терористичните организации или на части от нея, на отделни лица, дейности по линия на Европол и Евроджъст и т.н.", изреди министърът.

Младенов категорично отхвърли обвиненията на опозицията, че с обвинението към "Хизбула" правителството излага страната на риск от нови атентати. "Същите тези леви и десни направиха мишена от България, влизайки във войната в Ирак, защото тогава "Ал Кайда" атакува директно българската държава", заяви той. И напомни за атентата в Кербала, при който загинаха 5-има български военни, и убийството на двама отвлечени български шофьори.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че имената на двамата заподозрени за атентата са вкарани в базата данни на Европол.

----РЕАКЦИЯ

Очаква се на 16 февруари генералният секретар на "Хизбула" Хасан Насрала да направи изявление, в което да коментира замесването на организацията в атентата в Бургас. Датата е символична, тъй като на нея групировката отбелязва смъртта на 3-ма свои бивши лидери в борбата с Израел. Българският шарже д'афер в Дамаск Пламен Цолов е предал на ливанското правителство пълния доклад на разследването. "Ливан трябва да проучи внимателно документа, за да може да даде подходящ отговор на България", каза дипломатът.