Грипната епидемия още се чака

Животът

13-02-2013, 10:16

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Грипна ваканция в Пловдив няма да има

Напук на надеждите на учениците да не ходят на училище, здравното министерство така и не обяви грипна ваканция вчера. Причината е, че средно от грип и други респираторни инфекции до момента боледуват по 123-ма души на 10 хил. население. За да се обяви грипна епидемия е необходимо да се мине границата от 200 болни на 10 хил. българи.

В края на миналата седмица най-много са били заболелите от грип в област Хасково - 257 на 10  000 души население. До петък там се спират детската и женските консултации, свижданията в болниците и плановите имунизации, съобщи Дарик радио. Грипна ваканция обаче и там няма да има, защото за да се спре учебният процес, трябва да има близо 30% отсъстващи деца. В момента отсъстват около 10%.

На крачка от епидемия обаче са Софийска област, Пазарджик, Стара Загора и Силистра. Там болните са между 160 и 190 на десет хиляди души, уточниха от министерството на здравеопазването.

В райони като Кюстендил, Разград и Търговище обаче болните от грип са доста под средното за страната. Най-малко са във Велико Търново - 22-ма заболели на 10 000 души, пише електронното издание на Труд.

За да се ограничи разпространението на болестта, МЗ напомня, че още при първите симптоми на грипа, човек трябва да отиде на лекар и да не ходи болен на работа или училище. За предпазване от заразяване трябва да се мият и ръцете с вода и сапун, а при кихане и кашляне устата да се закрива с ръка. Освен това добре е стаите в дома и офиса често да се проветряват.