Детски градини печелят по 2500 на месец от слънцето (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

13-02-2013, 13:38

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Монтират фотоволтаични панели на 3 забавачки в Тракия

Три детски градини в Тракия ще печелят по близо 2500 лева месечно о т продажба на ток след като на покривите им се монтират фотоволтаични централи. Това обяви районният кмет Костадин Димитров.

Първата забавачка, която ще произвежда ток от слънцето е ОДЗ „Д-р Едгар Бороу”. На покрива й бяха издигнати 18 слънчеви панела, които ще заемат площ от близо 35 кв. м. Чрез тях ще се произвеждат 5 киловата електричество, които ще се продават на EVN. До 2-3 седмици ще бъдат монтирани и централите на останалите две тракийски забавачки. Оборудването на обща стойност 19 000 лева е дарение от фирма Урмет България.

Общината е подписала договор с EVN за период от 20 г. Това ще даде допълнителни средства на детските заедения. Нампример ОДЗ „Д-р Едгар Бороу” има сметка от 1400 лева за ток през декември. Когато започне да продава електричество ще реализира печалба, която ще бъде похачена в полза на децата, каза Димитров. Той посочи, че заедно с това през лятото ще започне кампания и за саниране на забавачките в района, което допълнително ще свие разходите им.

Избрахме да направим дарение в Пловдив защото местната управа реагира много бързо на офертата ни. Технологоията е абсолютно безопасна и затова я монтираме на детски градини, посочи на свой ред Стойчо Андреев от компанията дарител.