Пробивът под Централна гара стартира през 2015 г.

Мисия Пловдив

13-02-2013, 16:05

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Тунелът под линиите ще струва близо 10 милиона евро

Изграждането на пробива под пловдивската Централна гара, който ще свързва булевардите "Македония" и "Васил Априлов" ще започне през 2015 г. Първата копка вероятно ще бъде направена през май същата година. Това съобщи кметът Иван Тотев след срещата си с министъра по транспорта Ивайло Московски в София. Двамата са разговаряли относно възраженията на общината по отношение на готвената концесия на Централна гара.

Изграждането на пробива ще бъда част от проекта по изграждането на ЖП възел „Пловдив”. Средствата за него са осигурени от оперативни програми „Транспорт" и „Регионално развитие", посочи Тотев. По думите му, само от изграждането на пробива под гарата, общината ще спести над 10 млн. лева. След пускането на тунела ще бъде съборен Бетонният мост.

Сред възраженията на общината е било изграждането на трета автогара на мястото на Транспортна болница. При разговорите на Тотев с Московски тази идея е отпаднала. Дворът на сградата обаче ще се използва за паркинг.

Договорено е пешеходният подлез под гарата да запази статута си. Предстои да му бъде направен сериозен ремонт и обновление, което ще засегне и подземните търговски обекти. Обсъдено е и евентуално бъдещо разширение на булевард „Христо Ботев”. Общо инвестициите, които ще дойдат от държавата в полза на града, ще са за 25-30 милиона лева, посочи Тотев.

Освен това при Московски градоначалникът е заявил нуждата от съгласуване на обновлението на жп уастъка Пловдив – Септември с изграждането на връзката Модър- Царевец. Мярката беше гласувана наскоро от Общински съвет.