Карат протестиращи да подписват предупредителни протоколи

Младежи написаха на лозунги - "Варна царството на терора"

Варненецът Радуш Радушев е отказал да подпише декларация, че няма да буйства по време на протестите, разказа той пред журналисти.  Радушев е участник в протестите. Той е бил извикан във ІІ РПУ по телефона. Даден му бил половин час срок да се яви там, без да му се дава обяснение защо. Униформен служител в управлението му показал разпечатка на негова публикация във „Фейсбук”, в която Радушев зове да се блокира Аспарухов мост. След това униформеният го подканил да подпише въпросната декларация.

„Полицията ни следи в интернет“, коментира гражданинът. Той разказа, че с очите си е видял как жандармеристи бият и обиждат задържан протестиращ. И други граждани са карани да подписват такива декларации, като сред тях дори има и хора, които не са участвали в протестите. Няколко младежи демонстрираха пред медиите плакати с надпис „Варна царството на терора” .

Заради връзки с протестиращи, някои от тях са били издирвани, имало обаждания по телефона до родителите им.

„Да подписваме протоколи и полицейски предупреждение, при положение, че нищо не сме направили, е сплашване“, коментира Стела, една от привиканите от органите на реда.

Срещу Мартин Демиров, момчето, което бе осъдено на 5 денонощия арест за употреба на спрей по време на протеста няма представени в районния съд стабилни доказателства, съобщи неговият защитник Йордан Симеонов.

Адвокатът смята, че неговият клиент е наказан несправедливо , а за петък е насрочено делото срещу него след обжалването. Разпространените обвинения, че Демирев е провокатор, са напълно неверни, защото той е участвал, при това няколко пъти, в различни граждански протести,  каза още адвокат Симеонов.