Лодки и кръчми по Марица, ама кога

Мисия Пловдив

13-02-2013, 16:37

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Изследват реката от от А до Я за 63 000 лв

Пловдивчани трябва да опознаят река Марица, която в момента е „загърбена” от града. Предстои мащабен проект, който ще възстанови ключовия й статут. Това обяви кметът Иван Тотев. Той подписа договор с представители на Университета по архитектура, строителство и геодезия, чийто експерти ще проучат обстойно реката и коритото й в рамките на града.

През годините различни институции са реализирани множесто проекти свързани с река Марица. Липсва обаче обобщена информация и цялостна концепция за развитието на тази територия. Това са 10 километра – от Околовръстния път до дигата след моста на Адата.  Проучването ще ни разкрие възможностите за развитие на тази зона, изтъкна Тотев.

Анализът на реката ще се ръководи от доцента по хидрология Николай Лисев от УАСГ. Той на свой ред посочи, че предстои да се проучат максимумите на високите и ниските води на реката, замърсяването, наносите и подпочвените води. Ще бъдат обследвани подпорните стени на реката. Ще бъде направено и геодезическо заснемане, след което ще бъде създаден дигитален модел на коритото. На тази база ще бъдат посочени вариантите за бъдещо социализиране на река Марица в Пловдив, посочи експертът. Възможно е да бъдат изградени пешеходни и велоалеи, беседки и пейки. Друг вариант е да се пуснат лодки или да се монтират водни атракциони, по пример на други известни европесйки градове.

Срокът на прочуването е 95 дни и се очаква то да приключи в края на месец май. То ще струва 63 000 лева.