Георги Титюков: Даваме за 10 г. стадиона на Локо

Мисия Пловдив

13-02-2013, 17:59

Снимка:

Личен архив

Автор:

Тодор Христов, "7 дни спорт"

Всичко от Автора

Трябва да открием новата зала до лятото, заяви зам.-кметът на Пловдив

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков говори пред "7 дни спорт" за развитието на спорта в града. В понеделник стана ясно, че общината получава 24 милиона лева от държавата, с които трябва да бъде завършена новата спортна зала с покрит колодрум.

- Какво се случва с новата зала и защо стана това забавяне през годините?
- Там казусът е много интересен. Тази зала не е била общинска. Такава е от миналата година. Колоездачният клуб "Цар Симеон", на който са дарили този терен от близо 70 декара преди 9 септември, си го реституира. Някой им каза, че покрит колодрум ще струва 5 милиона лева, само че тези пари стигнаха едва за плочата и конструкцията. След това дойде и кризата. На тях им дължат пари, които няма как да съберат. Стигна се до разумния вариант общинат ада изкупи цялото съоръжение и да го довърши, разбирайте с помощта на държавата. Миналата година бяха отпуснати 15 милиона лева да платим дълговете към банката и другите доставчици.

- Кога можем да говорим за откриване на залата?
- След като дойде финансирането и започнем работа, би трябвало лятото да е готова.

- Изяснени ли са ви отношенията с футболните клубове?
- Да. Всички стадиони са общински с изключение на стадион "Марица". Те си имат документ от 44-а година, но слава богу, им е даден за стадион и друго не могат да го правят. Има подписан концесионен договор за стадион "Спартак", но явно по финансови причини не строят. Дано това да се промени. Сега подготвяме за подписване нов концесионен договор за 10 години за стадион "Локомотив". новият спонсор на клуба иска да изгради нова трибуна на мястото на падналата преди години с капацитет 4500 места. Изгражда се и осветление на стадиона на стойност 950 000 лева. Парите са от общината по сделката за софийския боклук.

Най-добре стоят нещата в Ботев.

Те предприеха мащабно строителство. Взеха на концесия стадиона в Коматево на площ 66 декара, където правят уникална база за 8,5 милиона лева. Ще има терени, пансион за деца със спортно-възстановителен център. Не е далеч времето, когато Ботев ще разчита на 80-90% на свои юноши, както беше през 80-те години при победите над Барселона и Байерн (М). Имат амбициозен проект и за стадион "Христо Ботев". Обявили сме концесия и най-вероятно ще подпишем договора до края на март. Имат проект и разрешение за строеж за 18-хиляден чисто нов стадион. Това ще ни е основният стадион за европейското за младежи до 17 години, на което сме домакини заедно със София.

- Какво се случва със стадион "Пловдив"? На няколко пъти се говореше, че има интерес от инвеститори и дори беше даден на концесия преди години.
- Взеха го, но после първият и вторият класиран се съдеха, след това дойде кризата. Реално концесионен договор не е подписван. Стадион "Пловдив" е най-големият стадион в България и е с перфектно разположение - на час от летище "София", а и сега има магистрала до Бургас. Премиерът не случайно каза, че ако се прави нов национален стадион, по всяка вероятност няма да е в София, а в Пловдив. Има някаква логика. Ние сме концентрирали усилията си върху завършването на колодрума. След това ще мислим за стадиона. Не сме се отказали и от вариант някой инвеститор да го направи. Дали сме презентация на Христо Стоичков. Изпратили сме по линия на външно министерство в Катар материали за цялата зона с дублиращия гребен канал, със стадиона, спортното училище, лекоатлетическата писта и всички тенис кортове.

Такава база няма никъде в България.

- Имаше търг за втори гребен канал, но все още се водят съдебни спорове с една от фирмите кандидати за проекта. Какво става там?
- В момента във Върховния административе нсъд се обжалва процедурата по избор на проектант, обявена от община Пловдив. Явиха се три консорциума - един софийски и два пловдивски. Единият консорциум, който беше дисквалифициран, обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията. От там отхвърлиха техните претенции и сега имат право да обжалват във Върховния административен съд. Ще ни забавят с 5-6 месеца, но решението трябва да е в наша полза. Има техническо задание от възложителя на проекта - община Пловдив. Там е записано, че новият канал трябва да е по протежение на съществуващия с ориентировъчна дължина около 2100 метра, с вход-изходи след финала и при старта. Отстраненият консорциум предлага канал с дължина 1047 метра, с вход-изходи след финала и на хилядния метър. Въпреки че абсолютно не отговаря на изискванията, ние изпратихме запитване до Световната федерация по гребане. Отговориха ни, че при определени условия този канал може да е с такава дължина, но трябва да е драстично по-широк. Реално обаче между съществуващия канал и река Марица такова място няма.

- Колко ще струва изграждането?
- Това ще се види на фаза работен проект. В идейния бяха написали едни 14 милиона лева, но това е много условно.

- Кога ще може да видим втори канал в Пловдив?
- Ние зор за този втори канал нямаме. И сега съществуващия канал може да приеме състезания до определен ранг. Предстои общинат ада издигне кандидатури за големи първенства от 2015 до 2019 година. Реално

дублиращият канал ще ни трябва след 2018 година.

Жалкото е, че се бяхме разбрали с фонда за градско развитие за 6 милиона евро финансиране, но като нямаме проект, точна цена и разрешение за строеж, няма как да стане.

- Водят се спорове и за комплекс "Академик" в Пловдив. Към него имат претенции от Пловдивския университет?
- Комплекс "Академик" през 1996-а с решение на общинския съвет и заповед на кмета е даден за безвъзмездно ползване на университета. Сега се оформя комплекс със съвсем друг облик и многофункционална спортна зала между 6 и 8 хиляди места. Имаме актове за общинска собственост. Освен това малката тренировъчна зала там ще има топла връзка с голямата.