Добро утро, Пловдив!

Мисия Пловдив

14-02-2013, 06:42

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кампании за Деня на влюбените превземат града

Добро утро, Пловдив! Днес на много места в страната ще вали романтичен дъжд. Около обяд вятърът ще се ориентира от североизток и с него ще нахлува по-студен въздух. В Предбалкана и по високите котловинни полета на Западна България може да превали сняг. Максимални температури - между 4° и 9°. В Пловдив - около 6°.

Над планините времето ще бъде облачно и мъгливо. Ще вали сняг. Ще духа умерен и силен, вече изток-югоизточен вятър. По високопланинските проходи ще има навявания. Максимална температура на 1200 метра: около 2°, на 2000 метра - минус 4°.

Днес има редовна сесия на Общинския съвет. Извън това обаче повечето официални събития в града ще минат под знака на Свети Валентин.

Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център по наркомании – Пловдив организират кампания в 5 пловдивски училища. Тя ще премине под мотото: „Нека се обичаме отговорно!”. Според регламента във всяко от училищата ще бъде поставена „Кутия на любовта”, в която ще се пускат любовни послания – явни или анонимни. Събраните посвещения ще бъдат предоставени на учениците до които са адресирани, а най-хубавите ще бъдат поставени на „Табло на любовта” за съответното училище!

Кампанията ще се проведе и в МОЛ „Галерия Пловдив” от 11.00 часа до 17.00 ч. Там на младите хора ще се раздават сърца и информационни материали относно превенция на наркотиците. Ще се правят снимки на влюбени двойки с тяхно съгласие, като кадрите ще бъдат качени на facebook страницата на Общинският съвет по наркотични вещества.

Във фоайето на детския отдел на библиотека ”Ив.Вазов” пък е представена изложба, посветена на Деня на влюбените. Показаните творби са събрани от екипа на Центъра по превенция на СПИН и сексуално-предавани инфекции към Община Пловдив и Местен Общински комитет за превенция на СПИН. Те проведоха конкурс за литературна творба и рисунка за учениците от всички общински и държавни училища с послание до всички граждани на Община Пловдив ”Да се обичаме разумно!”.

Кое е по-опияняващо - виното или любовта? Тази дилема ще решават хората от третата възраст по време на организирания специално за тях празник от кмета на пловдивския район Тракия Костадин Димитров. Беседата ще се развихри от 17:00 часа, на 3-ия етаж на в търговски център  „Форум Тракия“.

Първо страстите ще подгреят с древни обичаи и вихрени хора изпълнителите от школа за народни танци "Луди Млади". След това те ще отстъпят дансинга за конкурса „Най-добре танцуваща двойка“. Вкусна награда от сладкарница „Бътерфлай“ очаква победителите. Още 2 ще бъдат присъдени. Първият  - за най-пивкото домашно вино – оценено в специална дегустация. Вторият - за най-романтична любовна история.

Днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов традиционно ще отбележи празника Трифон Зарезан с ритуално зарязване на лозя в масива на кв. „Аново”, град Сопот. Масивът е собственост на Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на вносителите, производителите и търговците на вино и спиртни напитки. Събитието ще се проведе от 14.00 часа.

Народните представители от Коалиция за България Милена Христова и Петър Мутафчиев пък ще отбележат традиционния празник Трифон зарезан в с. Брестник, общ. Родопи. По покана на кмета на селото Георги Козов на 14 февруари в 11.30 часа двамата ще зарежат лозята край Брестник, в масива до чешмата „Хаджи Османица”. Още от сутринта в селото ще се лее червено вино и ще свири Конушенския оркестър, с ръководител проф. Никола Илиев.

От ГЕРБ също ще отбележат14-ти февруари – Деня на виното и любовта. В 12.00 часа, в района на фонтаните на централната улица на Пловдив ще бъде изградена арка от балони във формата на сърце, където всички желаещи могат да се снимат за спомен. Минувачите си изтеглят и късметчета, посветени на празника. Ще има и тематични конкурси с награди. Събитяи ще има и на площад „Стефан Стамболов“.

Освен на центъра инициативи ще има в отделните райони на града: в „Северен“ от 11.00 часа до Пешеходния мост на река Марица; в „Южен“ от 10.00 часа на пазарчето пред „Слънчеви лъчи“ и пред хипермаркетите срещу Първо РПУ; в „Тракия“ от 11.00 часа до паметника на Хан Крум;  в „Източен“ от 12.00 часа в парк „Каменица“ и в район „Западен“ от 12.00 часа в парка до църквата „Св. Климент Охридски“.

Младежкото обединение в БСП традиционно ще поздрави пловдивчани с Деня на влюбените – 14 февруари. Младите социалисти са избрали да подаряват картички с любовни стихове на Дамян Дамянов, Петя Дубарова, Пейо Яворов и др. между 12.00 и 14.00 часа на площада пред Общината. Там ще се раздават и кондоми.

Ден на етническата толерантност под надслов „Вино и любов – толерантност за всички“ се организира днес в Пловдив. Празника ще се отбележи от 13.30 часа на площада на ул. „Стойчо Мошанов“ № 59.