Любови и разводи за зетьовете на Политбюро

Най-доброто от печата

14-02-2013, 06:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Политическото бюро на ЦК на БКП беше висшият колективен орган на комунистическата партия, което значи и на държавата

Помните ли как за всички празнични манифестации на тогавашния площад "Девети септември" на фасадата на днешната Национална художествена галерия (НХГ) подреждаха портретите на членовете на Политбюро на ЦК на БКП?

На трибуната на мавзолея на Георги Димитров ги гледахме на живо, отсреща - изрисувани. 

В началото на тази традиция те бяха по азбучен ред, след това портретът на Тодор Живков стана деснофлангови и порасна по-голям от портретите на останалите. Така вече и образно беше показано на народа, че другарят Живков е Primus inter pares, тоест "Първи между равни". Един от поредните мили цинизми на комунистическата върхушка.

Политическото бюро (Политбюро) на ЦК на БКП беше висшият колективен орган на комунистическата партия, което значи и на държавата, и напълно копираше съветското Политбюро. Портретите на неговите членове също редяха на стената на НХГ и на специална тараба след като фасадата й свършваше.

Така ги подреждаха, че портретите на Живков и Брежнев стояха един до друг.
След като през 1956 г. Живков оглави БКП, а през 1962-а и изпълнителната власт, той вече еднолично решаваше кой да седне около кръглата маса на Политбюро и кой да бъде изритан поради някакви причини от нея.

Нито един от Живковото Политбюро не бе застигнат от смъртта като негов член, даже и "вечните" Цола Драгойчева и Тодор Павлов. И те първо бяха извадени от състава му и след това се споминаха.

Броят на политбюрци се менеше, но обикновено бяха тек. Може би заради това да има резултат при всяко гласуване. Макар че резултата го определяше лично Живков и той се знаеше предварително. Другите просто послушно вдигаха ръка.

Да се сродиш с човек от Политбюро, по онова време си беше като да уцелиш джакпот от тотото днес. Преди време ви разказахме за снахите на "голямото добрутро", сега ще ви разкажем за неговите зетьове. 
Кои и какви мъже грабнаханай-търсените червени моми преди 1989 г.?

Любопитното е, че повечето членове на Политбюро са мъжки бащи. 19-те комунистически велможи, имали шанс да седнат на най-важните столове през годините на Живковото управление имат общо 34 наследници. От тях мъжките са 22, женските - само 11 плюс една доведена.

За дъщерята на Александър Лилов Десислава се жени Орлин Мирчев Спасов от София. Не, не е син на прословутия ген. Мирчо Спасов, просто съвпадение на имената. Днес доц. д-р Спасов е изпълнителен директор на фондация "Медийна демокрация", на която е и член-основател. 
Докторската му дисертация е по социология и е на тема "Медии и преход. Политики на репрезентация", която той защитава през 2000.

От 2004 г. е преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации, от 2006 г. ръководи катедра "Радио и телевизия". Бил е лектор и изследовател в Европейския университет Виадрина, Франкфурт на Одер. Основател е на Института за съвременни дигитални архиви (ИСДА).

Зетят на Борис Велчев е от братския Съветски съюз. Като студентка по изкуствознание в Москва Искра Велчева се жени за руснака Генадий Панкин. Той завършва международно космическо право в България. Техен син е режисьорът Борис Панкин. След развода им Искра дълги години живее с Огнян Фунев, син на големия български скулптор Иван Фунев. Покойница е от 10 години. Генадий Панкин живее от 25 години в Канада.

Георги Атанасов, когото 10 ноември завари като премиер на България, е баща на две дъщери - Весела и Анелия. Весела е омъжена за актьора Петър Терзиев, който преди 1989 г. изигра главната роля във филма на Иля Велчев "Ако те има".

Той е един от основателите на "Балканфарма", днес е бизнесмен във фармацевтичната промишленост.

Анелия е завършила Националната гимназия за древни езици и култура, омъжена е и живее в ЮАР.

Ген. Добри Джуров е баща на три деца - Синовете Чавдар и Спартак и дъщерята Аксиния. Днес проф. Джурова е директор на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към СУ. На младини Аксиня тренира гимнастика и така се запознава със съпруга си Георги Христов-Гошми, състезател по гимнастика. Той е един от най-добрите ни състезатели в този спорт, участвал е и на Олимпийски игри. Дълги години е началник на ЦСКА, издига се и до зам.-председател на БСФС. бил е преподавател във ВИФ.

През 2009 г. проф. Георги Христов беше награден от председателя на БОК Стефка Костадинова със специален орден по случай 70-годишния му юбилей.

Професорът по история на БКП и главен редактор на в. "Работническо дело" (1979-1989 г.) Йордан Йотов изненадващо бе издигнат за член на Политбюро през 1984 г. През 1986 г. става и секретар на ЦК на БКП. Боряна Петрова - дъщерята от първия брак на жена му, е журналистка в сп. "Антени" до спирането му през 1996 г. Била е омъжена за служителя от МВР Георги Георгиев. След брака им той е издигнат на работа в Първо главно управление на ДС (външното разузнаване). От години двамата са разделени.

Людмила Живкова е член на Политбюро от 1979 г. до смъртта си през 1981 г. След години нейн зет става бизнесменът Андрей Стефанов. Той се жени за дъщеря й Евгения на 11 ноември 1989 г., само ден след като дядо й Тодор Живков е свален от власт. Кума им е Лора Виденлиева, една от най-богатите българки.

Добра се казва дъщерята на Пеко Таков. Тя няма известността на двамата си братя плейбои Васил и Янчо и тогавашни нейни познати я помнят като много добро, но без особено самочувствие момиче.

Докато е студентка в юридическия факултет я "сваля" колегата й Косьо, който, пак според техни познати, съвсем определено търси брак по сметка. Всички са толкова против този брак, че братята й не отиват на сватбата. След няколко години двамата се развеждат.
Сега Косьо живее във Франция, а Добра е женена за американец и сравнително неотдавна двамата са се установили в Нова Зенландия.

Един от най-дългогодишните членове на Политбюро на ЦК на БКП Пенчо Кубадински, е със син и дъщеря. Боряна Кубадинска е юрист, работи в консултантска фирма. Не е омъжена.

Красивата Таня, единствената дъщеря на Петър Младенов - дългогодишен външен министър и първият президент на България след 1989 г., води най-дискретния живот от всички наследници ва висшите комунистически ръководители. Малко след 10 ноември 1989 г. се омъжва за студентската си любов Крум.

След развода им сключва брак с успял софийски бизнесмен, но дори жълтите вестници не знаят името му. От двата си брака Таня Младенова има четири деца. 
Дъщерята на Тано Цолов се казва Калина, завършила е българска филология в Софийския университет, работи в Столичната градска библиотека.

След смъртта на баща си през 1990 г. тя се омъжва за Евгени Панайотов. Той е филолог по образование и учител по английски език по професия. От няколко години двамата не живеят заедно. Тано Цолов има и син архитект.

Акад. Тодор Павлов имал една дъщеря - Вера. Тя учи медицина в Съветския съюз и се жени за руснак. Участва във Втората световна война като лекар. След 1944 г. Вера Павлова се връща сама в България и умира тук. Става първият у нас професор по история на медицината.

Чудомир Александров има син Лъчезар и дъщеря Боряна. Според информация от Костадин Чакъров, някогашен помощник на Тодор Живков, Буба, както я наричат близките й, е омъжена за мъж от провинцията, който е компютърен специалист. 
Боряна няколко години работи като консултант и продавачка на щанд в магазини за компютърна техника.