Бургаски кукери гонят злото с магически танци в неделя

Групата "Козият рог" ще покаже и нов символ "Бургаският кораб"

Известните в цялата страна кукери от групата "Козият рог" от най-големия бургаски комплекс "Меден Рудник" ще изпълнят древни ритуали и танци за гонене на злото тази неделя. Празникът ще започне от 8 часа в двора на "Царя" на улица "Капче" 24.

Там "Царя" ще посрещне всички участници с богата трапеза. След това кукерите ще обикалят домовете да гонят зимата и злите духове, както повелява народната традиция, с магически танци и страшни маски.

Във всеки дом кукерите ще пресъздават различни битови и комични сценки. В тазгодишната програма е застъпен и нов символ -"Бургаският кораб".

В 16 часа ”Царят” ще насочи звънтящото шествие към мястото за “посев”, в двора на Професионалната гимназия по корабостроене. Там кукерите ще изпълнят втория основен момент - обредното заораване и засяване. В този обред централна фигура е “Царят”. Според обичая по време на ритуала се избира и цар за следващата година.

Мисията на кукерска група "Козият рог", с ръководител Тодор Чепов, е младите хора да продължат традицията по пресъздаване на кукерския обичай и да съхранят фолклорното наследство.