Зооченгетата тръгнаха, налагат глоби от пролетта

Мисия Бургас

14-02-2013, 13:57

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Те ще имат електронни четци, с които бързо ще проверяват в базата данни всеки конкретен случай

Първите в страната зоополицаи вече инспектират улиците на Бургас, съобщиха от местната администрация. Основно те ще работят със собствениците на домашните кучета и техните стопани. 

"Докато бургазлии свикнат с тях, инспекторите няма да пишат актове, а любезно ще ги консултират за техните права и задължения в тази материя. През пролетта обаче те активно ще започнат да проверяват дали домашните кучета са чипирани и регистрирани", обясниха от общината. 

Зооченгетата ще разполагат с електронни четци, с които бързо ще проверяват в базата данни всеки конкретен случай. След установяване на нарушение на нередовните стопани ще бъдат налагани предвидените от закона глоби.

"Финансовата санкция може да бъде избегната много лесно – просто регистрирайте своето куче. В подкрепа на своите жители община Бургас отново ще осигури 1000 безплатни чипа", допълват от местната администрация, като поясниха, че скоро ще бъде изнесена информация кога и къде желаещите могат да се възползват от безплатния чип. 

Оттам напомниха, че без значение от килограмите, размера и породата на домашния любимец, бургазлии дължат такса 25 лв. на година. Данъкът не се дължи в годината на чипиране, както и ако кучето е кастрирано.

Както Burgasutre писа зоополицаите ще помагат на животни в беда, ще следят за нехуманно отношение към домашните любимци и стриктно ще наблюдават за всякакви нередности, свързани с питомците. Какви още ще са правата и задълженията на инспекторите в пилотното за страната звено ВИЖ ТУК.

В техния ресор ще влязат и евентуалните изменения в наредбата за за опазване на обществения ред на територията на община Бургас. Предложенията гласят деца под 16 години няма да имат право да разхождат сами кучета над 10 кг, без да ги придружава пълнолетно лице. Всяко куче ще тряба да се разхожда с повод, а екземплярите над 10 кг с къс и неразтеглив с дължина до 1,5 метра. Мотивът за предложенията за изменение в наредбата са заради много сигнали и жалби, свързани с отглеждането, разходките и грижата за кучета, които нарушават спокойствието или застрашават здравето на околните. 

Други предложения за именения са тоталната забрана за оставяне на храна на обществени места с цел изхранване на безстопанствени животни.

Ако промените се приемат, на санкция ще подлежи всеки, които отглежда животно на балкон или тераса или приюти животно на обществено място или в прилежащите площи към сградите в режим етажна собственост.

Сред новите предложения е и забраната за допускането и престоя на домашни и други животни в търговски помещения, хранителни магазини, детски, здравни и учебни заведения, с изключение на кучетата-водачи.

Собствениците на кучета в Бургас започнаха подписка срещу част от предложенията за изменения на наредбата, тъй като не са съгласни с част от тях. Някои посочват, че и по-закръглен кокер шпаньол например може да надвиши 10 кг и според предложените изменения той трябва да бъде разхождан само от пълнолетен или в негово присъствие.