Интегрална бюлетина за Избори 2013

Политика

14-02-2013, 14:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изборът си отбелязваме с "Х"

С обща интегрална бюлетина ще се гласува на парламентарните избори през лятото, решиха депутатите, които гласуваха текстове от Изборния кодекс на второ четене.

С това решение отпадат идеите за отделните бюлетини за всяка партия. Предвижда се гражданите да гласуват със знак "Х". Новост е, че избирателите ще могат да гласуват в изборния ден от 7.00 до 20.00 часа, което е с един час повече от сега.



Редовете на отделните партии, коалиции от партии и независими кандидати се отделят един от друг с празен ред и плътна черна хоризонтална линия.

Когато партия или коалиция от партии не е регистрирала кандидатска листа в съответния изборен район, в бюлетината не се изписва нейният номер и за нея няма да се оставя празен ред.

Депутатите отхвърлиха предложение на депутата от Синята Коалиция Михаил Михайлов всеки предизборен материал да бъде обозначен в медиите с надпис или съобщение "платено съдържание".

Мнозинството отхвърли и друго негово предложение – да отпаднат предизборните хроники от предаванията на националното радио и телевизия.

Депутатите приеха и правила за гласуване на българите в чужбина. Български гражданин, живеещ в чужбина, който желае да гласува, заявява това не по-късно от 30 дни преди изборния ден в писмена форма чрез заявление по образец, подписано саморъчно и подадено лично чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава.

Заявлението може да се подаде и чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК. Постъпилите електронни заявления се публикуват незабавно на интернет страницата на ЦИК при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни.

ЦИК ще изпраща информацията, постъпила през интернет страницата на комисията до Министерството на външните работи, което ще обобщава данните по отделни държави и ще ги изпраща до ръководителите на съответните дипломатически и консулски представителства на Република България за вписване на лицата в списъците.

Лицата, които не са вписвани в списък могат да обжалват невписването им в срок до три дни от публикуването на списъка пред ЦИК, която се произнася в срок до три дни с решение, което се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.