Археолози откриха древна работилница на Центъра (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

14-02-2013, 14:20

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Грънчарското ателие е от времето на Марк Аврелий

Собствениците на 34 луксозни апартамента на ул. „Леонардо да Винчи“ 23 ще живеят под грънчарско ателие от римската епоха - II век след Христа. 6 месеца археолозите работят по разкриването на помещенията, грънчарски съдове, мелница и стая за почитане на боговете, разположени на цели 500 квадратни метра. Ул. "Леонардо да Винчи" е една от най-оживените пресечки на  "Капитан Райчо".

Намерените керамични съдове, предмети, плочи ще подредим в изложба през есента в Архологическия музей в града“, съобщи за Plovdivutre.bg Мая Мартинова – Кютова, ръководител на разкопките.

Хората от квартала разказват, че при строежа на всяка нова сграда изкачат интересни предмети, части от помещения както от времето на император Марк Аврелий, така и такива от преди хиляди години преди управлението му.

Дори преди 3 години в съседна сграда археолозите откриха скелет на жена без стъпала. Казаха, че е на хиляди години“, разказва Тони, продавачка в магазин за кафе. Мая Мартинова потвърди за находката. „Да, сградите на „Леонадро да Винчи“ са били некропол. Скелетът, който открихме е от елинистическата епоха – на повече от 2 хиляди години“, допълни тя.

Иначе грънчарското ателие се намира в укрепения през римската и късноантичната епоха град. Керамичният комплекс вклюва пещи за производство на битова керамика, теракоти, лампи. Разкрити са ями с фрагметирана и бракувана керамика.

Необходимата вода за производството е доставяна от два кладенеца. Комплексът е функционирал до втората четвърт на II -ри век след Христа. Приключва дейността си, когато в непосредствена близост от юг при управлението на император Марк Аврелий в 172 г. след Христа е изградена външната крепостна стена на Филипопол. „Керамичната работилница се оказва вътре в укрепения град, а всичко дейности, свързани с огън и подобно производство е трябвало да бъдат извън крепостните стени“, обясни археологът.

Върху руините на работилницата постролили жилищна сграда. Тя се е състояла от обособено място за живеене и стопанска част. Разкрито е култово помещение, където почитали домашните богове – закрилници (лари).

Специлната стая е имала и култово огнище. Открита са фрагменти от полихромна стенопис. Стопанската част е била с настилка от каменни плочи. В нея се извършвали дейности, свързани с поминъка на хората. Разкрито е зидано зърнохранилище с обгоряло жито и мелница за смилането на житото.

Това, което шашва хората от квартала днес, е перфектно изградената канализация. Хората от римския период не са живели по-малко цивилизовано и чисто от нас самите. Сградата е била свързана с водопроводната и канализационната система на античния Филипопол. Доказателство за това са разкритите глинени водопроводи и зидани канали.