Ракиджии на черно спъват бранша на лозарите

Животът

14-02-2013, 14:28

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Джендо Джендов: Дребните производители не ни пречат, с виното също проблем няма

При домашната ракия има големи рискове от натравяния, заради лошо качество на продукцията. Това споцели за Burgasutre председателят на регионалната лозаро-винарска камара Джендо Джендов.

Според него качеството на произведената в домашни условия ракия не подлежи на никакъв контрол. Същевременно над 50 на сто от гроздето в региона отива за производство на вина и ракии за домашна консумация.

"Свитото потребление и сивата икономика продължават да спъват развитието на бранша.  И докато при вината има добър износ и реализация, то притесненията на бранша произтичат основно от нелицензираната ракия, която често излиза на пазара без гаранции за качество и безопасност", коментира още той.

Проблемът не били обаче дребните производители, които обикновено на сезон правят по 50 литра ракия за собствена консумация. Вредата идвала от тези, които спокойно можели да отворят цех с повече от един тон продукция. Такива в активния сезон продавали на ресторантите по Южното Черноморие на черно като по този начин спъвали редовните производители и сваляли реномето на местната продукция.

Амбицията на легалните винари сега била насочена към един неразработен, но и необятен пазар като този в Китай, където тепърва започвали да проявяват интерес към родната напитка, но изискват и големи количества за износ.