Трифон Зарезан ден за общоградски веселия в Карнобат и Сунгурларе

Животът

14-02-2013, 14:39

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Реки от вино и мед потичат на днешната дата в двете топ винарски общини

Карнобатлии честват Трифон Зарезан като втори общоградски празник днес. В общината този поминък дава хляба на 2500 души, които са целогодишно заети с него.

Напрактика във всяко семейство от Карнобат има хора пряко ангажирани с производството на грозде и вино. Това сподели кметът на лозарската община Георги Димитров.

На празника днес жителите на общината избират най-доброто вино, но не забравят и карнобатлии също ще избират най-добро вино и ракията, с която са се прочули в Европа още през 1930 година от най-китното село в общината Лозарево.

Зарязването ще стане на лозето в село Венец. Греяно вино и барбекю, заедно с дегустация на елитни вина ще има за гостите на празника. Очаква се производителите да извадят и младо вино.

"Нашият празник е отворен, всеки който дойде ще бъде посрещнат като добър гост ще сподели с нас тегобите и желанията за един по-добър бизнес“, каза кметът на Карнобат Георги Димитров.

Големи празници с ароматни вина и ракия се вихрят и в друга известна с лозарството си община - Сунгурларе. Там пък дори от чешмите днес потича вино в чест на празника.