Честито, студенти! УНСС вдигна семестриалните такси

Мисия София

14-02-2013, 16:30

Снимка:

studentstvo.com

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Не ги били вдигали от 2011 г., увеличили се разходите

Академичният съвет на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) прие бюджета за 2013 г. Това съобщиха от пресцентъра на учебното заведение. Академичният съвет реши от учебната 2013/2014 г. да бъдат увеличени семестриалните такси в ОКС „бакалавър“:
-в професионалните направления “Икономика” и “Администрация и управление” - от 173 лв. на 231 лв.
-в останалите четири професионални направления – „Право“, „Журналистика“, „Социология“ и „Политически науки“ - от 277 лв. на 369 лв.
Причините са, че семестриалните такси в УНСС не са променяни от 2011 г., въпреки че от 1 януари м.г. с промяна в Закона за висше образование се даде възможност техният размер да бъде до 2/3 от издръжката за един студент. В същото време за двете основни професионални направления – „Икономика“ и „Администрация и управление“, в които се обучават над 90% от студентите на УНСС, коефициентът не е променян от години и е най-ниският във висшето образование - 1, тоест равен на базовата издръжка. За другите четири коефициентът, който също не е променян от дълго време, е 1,6.
Увеличили са се разходите на парно, ток и други. Два пъти е увеличен размерът на минималната работна заплата, което рефлектира върху веществената издръжка.
Средствата от увеличението на таксите ще бъдат инвестирани в продължаване на процеса на електронизация, повишаване на качеството на обучението, ремонт на учебни зали и други.