SL пита: Кой чете законите в Лудогорец? (ВИЖ ДОКУМЕНТИ)

Спорт

14-02-2013, 17:33

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Явор Пиргов

Всичко от Автора

От Разград признават, че Миро Антонов е с прекратен договор, но въпреки това продължават да пречат на футболиста, а СТК нехае

В Лудогорец явно четат законите като Дявола евангелието. В това за пореден път се убеждаваме, след като Sportline.bg се добра до част от кореспонденцията между футболния клуб и БФС. Става въпрос за писмо изпратено до СТК (спортно-техническата комисия), копия от което са изпратени до ДК (дисциплинарната комисия) и Лицензионната комисия. То е по казуса "Миро Антонов" и е подписано от изпълнителният директор на шампионите Ангел Петричев и е от дата 25 януари 2013 година.

В точка 4 от това писмо ясно се вижда, че от Лудогорец категорично признават, че са получили Уведомлението от страна на футболиста за прекратяване на трудовия му договор. Тук всичко трябва да приключи, защото не може да има спор дали договорът е прекратен фактически. Единственото, което е тема на следващо разследване е дали прекратяването е законно или не, но то е от компетенцията на съда. До неговото произнасяне никой не може да оспори подобен факт и футболният клуб няма абсолютно никакво право да лишава играча от законното му право на труд. За съжаление в България не е така и от СТК продължават да мълчат по случая, като нарушават (чл. 15, т. 2 от ППЗФВС (Правилник за прилагане на Закона за физическото възпитание и спорта)). А в случая трябва да се направи елементарна справка с Кодекса на труда, в който е написано, че договорът се прекратява от момента на получаване на уведомлението. Без значение дали посочените в него основания за правилни или не, за което думата има съдът.

С две думи – за прекратяване на трудовия договор е нужно единствено Уведомлението от една от страните, а за прекратяване на състезателните права, които не са елемент на трудовото правоотношение, е достатъчно само писмено волеизявление на картотекирания играч. Елементарна процедура. Какво може да направи другата страна? Нищо, което да е предмет на разглеждане на различните комисии на БФС, както в момента действат от Лудогорец, оспорвайки решението и мотивите на Мирослав Антонов. Дали те са законни трябва да се произнесе съда и именно там клубът може да предяви иск за финансова неустойка към него, но не и да го лишава правото на труд.

Явно обаче в България все още не сме дорасли за това. А в Разград е крайно време да отговорят кой и как чете законите и смятат ли, че са прави да забраняват на даден играч да преминава в друг клуб. Това е субективно право на футболиста и никой не може да му го отнеме и да го спре.

Вижте документите тук