Наред с протестите за ток, шествия за защита на природата

Мисия София

14-02-2013, 20:40

Снимка:

Нели Иванова, burgas.utre.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

В пет града излязоха в защита на Черноморието и Национален парк "Пирин"

Навръх Свети Валентин екозащитници показаха своята любов към природата. За четвърти пореден път се състояха шествия в защита на Черноморието и Национален парк "Пирин" като освен в София излязоха хора в Пловдив, Бургас, Русе и Трявна.

Те са формулирали план с искания за дългосрочно опазване на дивите плажове по Черноморието от застрояване.

"Искаме малкото останали незастроени плажове да си останат такива, защото някой ден, ако продължаваме така, горите ще бъдат изравнени със земята, всяко кътче по морето с пясък ще бъде застроено", каза пред bTV Михаил Неделчев - организатор на протеста в Бургас.

В Русе Михаил Михов заяви, че трябва да се протестира, защото в момента апетитите към няколкото последни плажове и терииторията в парк Пирин са толкова големи ,и толкова силни, и толкова политически подпомогнати, че всъщност в момента няма друга сила, освен гражданите, които да дадат някаква реакция.

„Днес е празникът на любовта, хубаво е да покажем, че обичаме природата, защото човек, когато обича нещо, той се грижи да него и го пази”, допълни Мяна Досева.

Eколозите се обявяват и срещу плановете за разширяване на ски-зоната в Пирин.

Няколкостотин души се включиха в шествието в София, което протече под мотото "Искаме природа – не искаме бетон".

Организаторите раздадоха червени и зелени сърчица, като на финала те изразиха своята подкрепа за българската природа пред Президентството.