Жриците ни милиардерки в чужбина, но пълнят гушите на сводниците

Нашите проститутки са заработили 1,26 млрд. лв. в чужбина за 2012, а у нас още 300 млн.

Български проститутки са заработили 1,26 млрд. лв. през 2012 г. в чужбина, а у нас още 300 млн. лв.

"Доходите на организираната престъпност са между 3 и 5 млрд. лв. (4,7% от Брутния вътрешен продукт на България). Най-голяма част от тези доходи се получават от проституцията".

Това се казва в уникално международно изследване на територията на България, Италия, Португалия и Испания. В продължение на две години учени и социолози провеждат десетки интервюта с проститутки и сводници, за да установят има ли пряка връзка между проституцията, наркоманията и наркотрафика.

В проучването участват проф. Духомир Минев и д-р Мария Желязкова от БАН, както и д-р Георги Петрунов от УНСС.

"Бедността хвърли много жени и мъже в проституцията. Това не е само български феномен", казва проф. Духомир Минев. Според него той и екипът по време на проучването наблюдавали невероятни ситуации.

"Оказва се, че чрез официални политики преднамерено могат да се организират неформални потоци от мръсни пари. Примерно от проституция и наркотрафик, след което отиват някъде по високите етажи на властта - в непублични структури. Изследвахме много признаци, които сочат, че се насочват в тази посока. Къде точно, ние не успяхме да установим", казва професорът пред вестник "168 часа".