Грешки в спалнята

Животът

15-02-2013, 09:23

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Придържайте се към девиза "Минимум мебели"

Спалнята е най-скритото помещение в къщата, където рядко влиза чужд крак. В нея прекарваме най-малко време от живота си, ако не броим съня, но тъкмо той е много важен за здравето и работоспособността ни. Заради тези две причини често я пренебрегваме, когато планираме ремонт или преобзавеждане. Имайки предвид, че всяка стая е важна за общата атмосфера, уют и удобство на жилището ни, ето с какво трябва да се съобразим:

Много често в спалнята струпваме всички ненужни мебели от другите стаи. В резултат на това се получава недостиг на пространство и въздух, които са ни нужни за пълноценната почивка.

Придържайте се към девиза „Минимум мебели“. Ако можете да преместите скрина или етажерката в коридора или хола – направете го. Не претрупвайте тоалетката с женския арсенал на красотата – поберете цялата козметика и бижутата вътре в гардероба/скрина/нощното шкафче.

Помислете дали не можете да монтирате огледало на вратата, а класическите ниски нощни шкафчета да замените с високи и тесни комоди по поръчка.

Мнозина считат, че в спалнята не е нужно да има свободно място – от вратата направо се хвърляш на леглото. Единствените две тесни пътечки водят до балкона и пред гардероба. Гардеробите с плъзгащи врати са идеални за малки стаи.

Не претрупвайте с излишен текстил – откажете се от тежките килими и пердета, възглавнички и покривки – те само събират излишен прах и трудно се почистват.

Съобразете се с цвета – избягвайте активните ярки цветове – червен, оранжев, син, зелен. Подходящи са спокойните не много тъмни цветове – охра, бледо тюркоазенозелено, небесносиньо, капучино.

Вместо една силна лампа, сложете няколко по-слаби. Разположете на стените аплици, които ще дадат разпръсната светлина. Острият и ярък блясък само на една лампа дразни очите и със сигурност не помага сутрин да се събудите и разсъните, а само ви докарва първата порция стрес за деня.

Източник: az-jenata.com