За всяко евро от ЕС получаваме 5, сметна Борисов

Политика

15-02-2013, 10:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

България ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС, обяви премиерът в доклад

За всяко евро, което България внася в Европейския съюз, ще получим повече от 5, заяви премиерът Бойко Борисов, който представи Доклад за приоритетите на България през предходното и текущото председателство на ЕС.

"За България резултатът е добър. За следващия период договорихме над 15,4 млрд. евро. При съкращаване на общия бюджет за кохезионна политика за 23 млрд. евро, България е една от малкото държави-членки, която ще получи повече средства по линия на структурните и кохезионния фонд на ЕС", подчерта министър-председателят.

По думите му въпреки общото намаляване на бюджета за общата селскостопанска политика, България ще получи повече средства и за развитие на селските райони.

България ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС. Разликата между средствата, които получава и тези, които внася в ЕС, България ще получи повече от 5 евро, пресметна Борисов.
Той посочи, че в своята програма Ирландското председателство на ЕС ще работи по устойчивото възстановяване към хората, икономически растеж и заетост.

"Целта е устойчива стабилност. Инвестиции в растеж и заетост и евроресурси. За България приоритетни бяха преговорите по многогодишната финансова рамка. Ще продължим и активно да участваме в преговорния процес със страните-кандидатки за членство. Ще работим интензивно за приемане на решение за присъединяване на България и Румъния към Шенген в най-кратък срок", завърши доклада си Борисов.