Шалом: България, поеми отговорност за избитите евреи!

Общество

15-02-2013, 12:09

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Организацията с изненадваща позиция за депортирането през Втората световна война

Организацията на евреите в България "Шалом" поиска правителството да поеме морална отговорност за депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот по време на Втората световна война.
Това се случва в навечерието на 70-годишнината от спасяването на 48 хил. български евреи.

В позицията се посочва, че вина за депортирането на евреите от посочените територии имат германските власти, заедно с тогавашното ни правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население.

Според "Шалом" българските власти, по време и на място, което те преценят, трябва да поемат моралната отговорност за това.

Организацията отчита, че в годините на Втората световна война българските евреи са спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта.

"Спасението е резултат на действията на по-голямата част от българския народ, Българската православна църква и българската нефашистка общественост. За този акт на българите евреите ще бъдат винаги благодарни", пишат "Шалом".

В заключение се казва, че "историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в България и в земите, администрирани от българското пронацистко правителство, не могат да са повод за антибългарска пропаганда днес и в бъдеще".

Позицията е приета от най-висшия управителен орган на ОЕБ "Шалом" – Отчетно-изборната конференция на организацията на 4 декември 2011 г. и потвърдена от Изпълнителното бюро на ОЕБ "Шалом" на 31 януари 2013 г.