Официално: Писториус обвинен в умишлено убийство

Атлетът чу решението на съда със сълзи на очи

Лекоатлетът Оскар Писториус се яви пред съда в Претория, за да бъде официално обвинен в убийството на приятелката си в ранните часове на Деня на влюбените.

26-годишният Писториус, който имаше сълзи в очите, се сгромоляса на скамейката след като чу решението на институцията.

Полицията бе извикана от съседи на звездата около 4:00 часа сутринта на 14 февруари, тъй като в къщата му били чути изстрели. 26-годишната приятелка на лекоатлета – Реева Стеенкамп, почина в резултат на 3 огнестрелни рани в главата и една в ръката й. Първоначалната версия бе, че спортистът е сбъркал момичето с крадец. В последствие полицията отхвърли тази възможност и сега разследва умишлено убийство.

На местопрестъплението бе открит 9-милиметров пистолет, който е регистриран на името на атлета. Засега единственият заподозрян в извършване на престъплението е Писториус, каза вчера говорителят на полицията Денис Беукес. Органите на реда ще се противопоставят на искане за пускане под гаранция на атлета.

Състезателят, известен в света като "Блейд Рънър", заради протезите си от въглеродни влакна, е първият атлет инвалид, застанал на стартовата линия, заедно със здрави бегачи. В родната му Република Южна Африка Писториус е герой, въпреки че медиите задават доста въпроси около бурния му личен живот, изпълнен с лъскави гаджета, оръжия и бързи коли.

Миналата година в интервю за списание той сподели, че си ляга с пистолет, автомат и две бухалки от страх пред обирджии.