Няма опасност астероидът DA14 да се сблъска със Земята, твърди учен

Новините

15-02-2013, 12:22

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Падналите космически отломки са изключителна рядкост

Възможно е падналите над Урал метеоритни отломки да са свързани с астероида, който се очаква тази вечер да премине в близост до Земята. Такова е мнението на астронома Николай Петров от обсерваторията в Рожен. В предаването „Кой говори" по Дарик той беше категоричен, че не съществува опасност астероидът DA14 да се сблъска с нашата планета. По думите му обаче явление като това над Челябинска област се случва много рядко. Ето какво още каза Петров пред Дарик:

Очакваното от нас и от всички астрономи по света днес е наблюдаван още в началото на миналата година астероид с размер около 50 метра, който тази вечер ще бъде на разстояние само около 30 км. над земната повърхност, тоест това са най-горните слоеве на земната атмосфера. Но съвсем неочаквано в Русия се наблюдаваше метеоритен дъжд - отломки от скални късове, космически отломъци бяха привлечени от земната гравитация и паднаха в Русия. Това като цяло в градове и с такива размери се случва много рядко и последните няколкостотин години, да не кажа хиляди години ние на Земята живеем съвсем в комфорт що се отнася до сериозни космически катастрофи. Но това за пореден път ни показва, че въпросът е не дали е възможно Земята да бъде ударена от голям астероид или комета, а въпросът е кога. И най-вероятно според мен това са парчета, скали, които са с размери от порядъка на до футболна топка, в траекторията на този голям астероид, който се казва DA14, който ще мине тази вечер, но тъй като са много малки тези парчета, те не могат да се наблюдават всички с телескопи от Земята, били са уловени от гравитацията на Земята и са паднали върху нея. Наричат се метеорити. Не са страшни, ако не засегнат, разбира се, хората или могат да нанесат малки щети. Този астероид, който очакваме да мине тази вечер, той е около 50 метра и ако той се удали в Земята, би предизвикал взрив, който се равнява по първи изчисления на еквивалент на тротилов взрив около 2,5 тона. Астероидите са потенциално опасни за нас със сигурност.

Господин Петров, ако това се случи, вярвам, че не очаквате това да се случи, не искам да настройваме и очакванията на хората в тази посока, но тази сила, която казахте, какво означава, с какво може да се сравни и опише?

Ако един такъв с размер 50 метра, който няма да се удари в Земята тази вечер, падне в голям град като София, Пловдив или Варна, ударната му вълна би разрушили постройките в самия град. Това са обаче много малки астероиди на фона на такива, които са наблюдавани и изследвани с размери до няколко километра и до няколко десетки километра. Но засега няма такива, които показват траектория, пресичаща се с тази на Земята. Така че в следващите няколко десетки години със сигурност ще продължаваме да живеем в удоволствието на тази планета, единствена досега в космическото пространство, предлагаща тези условия за живот.

Кога ще премине този астероид и съответно с него опасностите да паднат метеорити някъде другаде?

Няма как да кажем очаквано или неочаквано други по-малки късове да паднат на земната повърхност от сега до един-два дни напред във времето, но този големият, който е наблюдаван и го следим определено най-близо до земната повърхност, ще премине около 19-19.20 часа българско време. Но той все още няма да се наблюдава от България. От територията на България той ще се наблюдава вече когато започне да се отдалечава от Земята, някъде към 21.30-22.00 часа. Той ще бъде наблюдаван, разбира се, ако времето позволява и той ще се отдалечава от Земята. Ние ще го наблюдаваме, ще се покаже над югоизточния хоризонт - съзвездие Хидра, след това съзвездие Лъв и бавно ще се движи в съзвездието Голяма мечка. Не може да се види с невъоръжено око, трябва да се използват оптически инструменти. Той се движи много бързо и в края на 16 февруари ще бъде на повече от два милиона километра от нас.

В Урал...

Все още няма точна информация дали е бил един астероид, който се е пръснал над земната атмосфера и е създал този метеоритен дъжд, дали са били малки късове, тепърва ще трябва да се съберат всички парчета, да се изследва химичният им състав и може би в следващата една седмица всичко ще знаем за него.