"Захарно петле" за 50 бона

Съдът определи сумата като гаранция за Стайко Стайков

Апелативният специализиран наказателен съд определи 50 000 лв. гаранция за Стайко Стайков, който бе издирван във връзка с акция "Захарно петле".

По долната инстанция - специализираният съд го остави в ареста.

Припомняме, че на 5 февруари  Стайков се яви доброволно в спецсъда "Антимафия".

На 12 декември м.г. той бе обвинен задочно като ръководител на групата, чиито членове Симеон Танев, Добрин Добрев и Веселин Ранчев бяха задържани на 11 декември при спецоперация на ГДБОП под кодовото название "Захарно петле".

По време на акцията се оказа, че Стайков е извън страната. Впоследствие бе обявен за общодържавно издирване, издадена му бе и европейска заповед за арест.

Според разследващите групата, ръководена от Стайко Стайков, е действала от февруари 2012 г., като нанесените от дейността й щети за бюджета възлизат на около 2,5 милиона лева.

Чрез контролирани търговски дружества тя е осъществявала вътрешно общностно придобиване на бяла рафинирана захар от Гърция.

Впоследствие, чрез деклариране на фиктивни сделки с дружества–фантоми или т.нар."липсващи търговци", се избягвало плащането на ДДС, а захарта била реализирана на вътрешния пазар на занижени цени.