Почина Тодор Колев

Мисия София

15-02-2013, 16:25

Снимка:

24 часа

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лошо Седларов, лошо

Големият ни актьор си отиде след продължително и тежко боледуване

Един от най-добрите актьори на България - Тодор Колев, почина след продължително тежко боледуване, съобщиха от Съюза на артистите в България. На няколко пъти той бе приеман за лечение, но в крайна сметка рака го победи.

Тодор Колев, известен и с прякора Адама, е роден в Шумен през 1939 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов (1965). През годините е бил част от актьорския състав в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните Сълза и смях и Театър София.

Той ще бъде запомнен и със силните си роли в киното. Той е участвал в над 30 игрални филма, сред които "Цар и генерал", "Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар" и др. За последно той игра в телевизионния сериал "Сутрешен блок" през 2012 година.

Носител e на редица национални и международни награди. Автор и водещ на тв предаванията "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" и "Вход свободен".

През 1999 г. издава автобиографичната си книга "Варненското софиянче от Шумен" с подзаглавие "Житие и страдание на грешного Тодора".

Поклон пред паметта му!