Най-шантавите въпроси на интервю за работа

Животът

15-02-2013, 20:44

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нестандартното мислене се цени все по-високо

Съвременните работодателите не се интересуват само от това колко добре може да смята един счетоводител и колко алинеи от закона може да цитира наизуст един адвокат. Търсят се служители, които имат нестандартно мислене, и специалистите по набиране на персонал често се опитват да проверят именно това, пише Profit.bg.

Ето няколко нестандартни въпроса, зададени на интервю за работа, и техните отговори:

Задача за банкери

Тест: При наемане на длъжност "анализатор" в една от най-големите инвестиционни банки е поставена следната задача.

"Човек живее на 13-ия етаж, но асансьорът се изкачва само до 12-и,  а после трябва да се качи един етаж пеша. Когато асансьорът слиза обаче,  слиза от 13-ия етаж. Защо? ".

Предназначение: В този случай е важно не толкова правилното  решение на задачата, но и това как разсъждава на глас потенциалният анализатор.

Верен отговор: Човекът е дете! То просто не достига до 13-ия бутон.

Главоблъсканица за консултанти

В една консултантска фирма на интервю е зададен този въпрос: "Фирма за производство на обувки има две фабрики- в Русия и Конго, за производство на един и същ модел. В двете фабрики служителите крадат. Как да се направи така, че служителите вече да не крадат, без да се прибягва до каквито и да било кадрови промени?"

Цел: Да се провери съобразителността на кандидата.

Верен отговор: Необходимо е да прехвърли производството на лявата обувка в Русия, а на дясната-в Конго. Така служителите няма да има смисъл да крадат.

Въпроси за храна

Въпрос: Наемайки нови сътрудници, американски доставчик на интернет пита кандидатите какъв кухненски прибор биха били. Освен това е зададен въпрос какво биха приготвили, ако шефът им дойде на гости на вечеря.

Предназначение: Тези въпроси са с цел да се види как се държат хората в необичайни ситуации.

Верен отговор: Няма такъв. Като добри отговори са оценени: "Искам да бъда саксия", "Какво ще кажете за пъстърва в сметанов сос" или "Вашият въпрос е тъп, аз няма да отговоря".

Директен въпрос на сочна тема

Въпрос: "Кога ви предстои да имате бебе?".

Правилен отговор: Тук мненията на специалистите по човешки ресурси се разминават. Можете просто да кажете "Без коментар".

Тест за подмазвачи

Тест: В края на интервюто за набирането на персонал в Kraft Foods питат: "И сега оценете интервюиращия от 1 до 10."

Предназначение: В повечето случаи подобно предложение е объркващо. Едно е да оцените монтьора в сервиза и друго да кажете какво мислите за него в очите на човек, от който зависи вашата бъдеща кариера. Както става ясно - въпросът е за смелост.

Верен отговор: От това дали кандидатът ще постави "десет" (грешно) или по-ниска оценка (вярно) зависи резултатът от цялото интервю.