В Девин имат болница, няма протести

Животът

16-02-2013, 10:51

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Местните остават в стачна готовност

Съветът на директорите на МБАЛ-Смолян прие решение за учредяване на дъщерно дружество в Девин, а д-р Красимир Събев е назначен като управител на новия филиал. Това съобщи директорът на смолянската болница д-р Марин Даракчив.

По думите му за да се реши окончателно проблема с липсата на болнична помощ за населението, трябва да се реши проблема със сградата на затворената болница. От своя страна от инициативният комитет „Здраве за общините Девин, Борино и Доспат” уточниха, че в понеделник няма да има протести, но остават в стачна готовност, предаде Радио Пловдив.

Според директора на смолянската болница д-р Марин Даракчиев за да се финализира процедурата трябва да се реши въпросът със сградата на затворената болница, върху която има запор поради натрупаните дългове към кредитори.

За проблем със собствеността на сградата алармира и здравния министър Десислава Атанасова. Според нея неизрядните документи за собственост на сградата и преобразуването й от публично-държавна в частна държавна собственост са причина да се забави разкриването на филиала. По думите й дори има внесен сигнал в прокуратурата за това, тъй като няма решение на Общинския съвет.

Кметът на Девин Цветалин Пенков припомни обаче, че е взето решение от Общинския съвет в града да бъде предоставено възмездно право на ползване за срок от 10 години на болничната сграда.

Междувременно от инициативния комитет „Здраве за общините Девин, Доспат и Борино” уточниха, че отменят протестите в понеделник, но остават в стачна готовност. Припомням, че жителите настояват във филиала да бъдат разкрити четири отделения, лаборатория и рентген.