БСП с обещание за социална политика

Партията обсъди предизборната си тактика в 48-я си конгре

БСП иска радикална промяна за изграждане на справедлива и социална България и предлага стъпки за нейното реализиране. Това са основните послания и ангажименти към гражданите, които се очаква да бъдат обсъдени днес на заседанието на 48-мия Конгрес на БСП в зала 1 на НДК.

Сред мерките са отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане, както и определяне на праг за освобождаване от данък за най-ниските доходи, т.е. богатите да плащат повече от бедните.

Социалистите поемат ангажимент за създаване на 250 000 нови работни места и на програма за 10-годишна реиндустриализация на България.

От БСП предвиждат приоритизиране на политиката за възраждане и стабилизиране на малкия и среден бизнес, съществено съкращаване на държавната администрация чрез цифровизация на управлението и публичните услуги, ограничаване и регулиране на монополите.

Социалистите залагат връщане на предишните норми за възраст при пенсиониране и възстановяване на ежегодното индексиране на пенсиите, държавни инвестиции във високотехнологични производства, приоритетно развитие на науката и висшето образование, държавни стимули за учение и първа работа.

Друга мярка е връщането на цените на лекарствата в поносими граници, възстановяване на държавния контрол и система за ценообразуване, прилагана в предишния мандат. На заседанието на Конгреса ще бъде приет политически документ за участието на БСП в "Парламентарни избори 2013", както и допълнения и промени в Устава на партията.

В началото на форума председателят на БСП Сергей Станишев ще представи доклад за обстановката в страната и за дейността на партията за участие в изборите през 2013 г.