Лазаня с конско месо открита и у нас

Животът

16-02-2013, 15:53

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Конското месо не е забранено, но клиентите са заблудени, каза министър Найденов

86 килограма лазаня, със съмнение за конско месо в нея, е иззета от търговска верига и проби от нея са предадени за изследване в лаборатория в Берлин. Това съобщи за Агенция "Фокус" министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

"Късно вчера следобяд получихме съобщение по системата за бърз обмен на информация от ГД САНКО на Европейската комисия - със съмнение за определен продукт. Разпоредих на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да започнат работа незабавно и ако трябва - да работят цяла нощ. По информацията от ЕК, продуктът се различава от тези, които досега бяха установени в останалите европейски страни, с конско месо. Колегите са работили почти цяла нощ, тази сутрин докладваха за резултата, който е следният:

Установени и иззети са 86 килограма лазаня, която идва от Франция и е произведена в Люксембург. Количеството е възбранено. Ще бъдат изпратени ДНК проби в Берлин, за да се установи дали става въпрос за конско месо, тъй като съобщението на ЕК е за съмнение и те не потвърждават категорично, че съставът е от конско месо. В постоянна връзка сме с ЕК, имаше много бърз обмен на информация и колегите от БАБХ, ако има и други съмнения, ще реагират и на тях", каза министър Найденов.

Иззета е цялата наличност от продукта в магазините "Карфур", където единствено е установен.

Ако се окаже, че няма състав на конско месо, продуктите ще бъдат разрешени, ако не – ще бъдат унищожени, каза министър Найденов.

"Надявам се, че търговските мрежи ще могат да потърсят обезщетение, ако се наложи да се унищожава продукция", посочи министърът.

Земеделският министър е разпоредил на БАБХ и те са иззели от търговските мрежи и други продукти извън тези, които бяха станали скандални в европейските страни. Това са колбаси и продукти, за които би могло да има съмнение, че може да има конско месо. От всички изследвани продукти до момента в България, всички проби са отрицателни, каза министър Найденов.

Основание за тревога няма, но случилото се показва много сериозен пробив в системата за вътрешна търговия в Европейския съюз – каза министър Найденов.

По думите му – конското месо е разрешено за употреба в ЕС. В случая проблемът идва от заблудата на потребителите. Когато на етикета се изписва говеждо месо, а съставът е конско месо, това заблуждава потребителите.