Кардиолози спасиха мъж на крачка от гърч

Животът

17-02-2013, 13:19

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

В първия постоянен кардио кабинет в Бургас препрограмират пейстмейкъри

Дни след старта на отделението по Кардиология в МБАЛ „Черноморска” успешно и с добри показатели беше изписан първият пациент, на който беше извършена оперативна имплантация на пейсмейкър.

79-годишният Кольо Граматиков е бил приет на 6 февруари в тежко състояние. Мъжът изгубил зрението си и затова първо е отишъл на очен лекар, който благодарение на добрия си клиничен поглед е решил да измери кръвното му, след което веднага го изпратил при д-р Светослав Стоименов, един малкото в България  специалисти по кардиостимулация и инвазивна кардилогия, който оглави специализираното  отделение в МБАЛ „Черноморска - Бургас.

 „Той беше високорисков, с много ниска сърдечна честота – 25 урада в минута. Пациентът беше с МАС-еквиваленти, което е една стъпка преди да направи гърч, от който да почине. Когато човек в такава ситуация започне да губи зрението си, кардиолозите разбират, че мозъка е в хипер перфузия”, обяснява д-р Стоименов.

79-годишният мъж е бил стабилизиран и му е поставен постоянен пестмейкър, а два дни по-късно е изписан. В края на месеца, пациентът ще трябва да се върне в болницата, където да му бъдат свалени конците и да се извърши т. нар. препрограмиране на пейстмейкъра.

„Удобството тук е, че освен лекуване пациенти с стър миокарден инфаркт, нестабилна стенокардия и с висококласна стабилна стенокардия, изискващи коронарна ангиопластика с или без коронарен стент, при тежката аритмо патология  ще посрещаме пациенти, с нужда от временна и постоянна електрокардиостимулация като оперативна дейност, и с последващо проследяване на пациенти в кабинет по пейсиране”, уточни д-р Стоименов.

От старта на кардиоотделението  вМБАЛ "Черноморска" преди 12 дни през него успешно са преминали 14 пациенти от Бургас и съседни региони. Част от тях за поставяне на пейстмейкър. На четирима е извършена коронарография , а от тях на двама е поставен коронарен стент.  В момента  като подспецалност по отношение на кардиостимулация отделението е единствено не само за Бургас, но и за съседни областти в Южна България.