Проф. Воденичаров: И за януари училищата гарантирано си вземат парите

Парите

17-02-2013, 16:44

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Световни признати български учени ще влязат в новия Съвет за научни изследвания

"Като си изключат 250 - 300 по-малки училища, с които има проблеми, всички останали ще и вземат парите и от миналия месец". Това каза в Бургас новиян министър на образованието ни науката акад. Стефан Воденичаров. Той пристигна в града на тридневно посещение, а днес присъства на полагането на първа копка на най-модерния спортен комплекс, който ще бъде изграден в двора на математическата и френска гимназии.

Учителските заплати запалиха нов пожар в просветното министерство, след като се оказа, че обещаното увеличение не може да се състои навсякъде. За около 300 училища парите не стигат за предвиденото осемпроцентно нарастване на заплатите, за което се договориха министър и синдикати. Обещанието на министъра обаче е да няма санкционирани, а в по-малките или проблемни школа, ръска на заплатите да се повиши съобразно съответния бюджет. Днес министър Воденичаров беше категоричен, че желанието на училищните синдикати всички средства да отидат за заплати е удовлетворено.

В Бургас той коментира и въпросът със скандалния фонд за "Научни изследвания", който коства постта на Сергей Игнатов. " И последният човек от изпълнителният съвет на фонда си подаде оставката. С това мисля, че вече казусът е решен. Но аз нямам право като министър да правя промени в него, единствено нося отговорността за него", каза още просветният министър. Според него още от началото на седмицата нещата ще влязат в нормални рамки и след провеждане на нова сесия за подбор на бдещите членове на Съвета. "Сред критериите за подбор на членове ще бъде авторитет, ще се търсят световно признати наши учени, които да застанат там, но те трябва да са и хора, които не участват в конкурсите за да няма конфликт на интереси", допълни министър Стефан Воденичаров.