Три стаи с документи бавят делото срещу Гриша Ганчев

Най-доброто от печата

18-02-2013, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разследването на кокаина от “Св. Николай” чака превод на доказателства от Испания

Огромен брой документи, които чакат да бъдат прочетени и анализирани, бавят разследването за укриване на данъци срещу бизнесмена Гриша Ганчев. Това съобщи наблюдаващият обвинител от спецпрокуратурата Андрей Андреев пред "Сега".

По делото вече е възложено изготвянето на експертиза и вещите лица работят по нея, но работата им се забавя заради огромния обем документи. "Говорим за две-три стаи документи", обясни Андреев. Става дума за документация от над 20 фирми, иззета след като МВР и спецпрокуратурата започнаха акцията, станала известна под името "Захар".

Операцията срещу собственика на ПФК "Литекс" започна през май миналата година. Тогава данъчни, полиция и спецпрокурори влязоха в офисите на компания. Бяха арестувани директорите й, сред които и синът на Ганчев - Данаил. Те бяха обвинени в укриване на ДДС от сделки със захар.

В първоначалния етап на разследването Гриша Ганчев бе без обвинения. Впоследствие обаче от спецпрокуратурата го посочиха за лидер на престъпна група. Той бе обвинен и в заплаха за убийство, отправена към шефа на НАП Красимир Стефанов. Наложена му бе рекордна гаранция от 500 хил. лв., но по-късно съдът я намали с 200 хил. лв.

Синът му престоя в ареста около 2 месеца, след което също бе освободен срещу гаранция от 100 хил. лв. Към момента не е ясно кога ще бъде внесен обвинителен акт по акция "Захар". Първо ще се чака изготвянето на експертизата. Междувременно стана ясно, че фирмата "Литекс Моторс" е предоставила на МВР произведени от нея автомобили за тест-драйв.

Не по-розово е положението с друго шумно разследване на спецпрокуратурата - за 3 тона кокаин, заловени от испанските власти на кораба "Св. Николай", на борда на който имаше български моряци. Плавателният съд бе задържан край бреговете на Испания на 13 август м.г. Като съучастници към трафика у нас МВР арестува мениджъра на кораба Дойчин Дойчев и Руслан Колев. Въпреки твърденията на разследващите, че двамата са организирали превозването на наркотика от българска страна, спецсъдът ги освободи от ареста още на първа инстанция, защото не намери доказателства, че двамата са свързани по някакъв начин. "Оттогава никой не ни е търсил", коментира пред "Сега" адвокатът на Дойчев Димитър Дуков. Същото заяви и защитникът на Колев - адвокат Христо Ботев. Според неофициална информация от източници, близки до разследването, у нас не се получават данни за хода на следствените действия, които се водят основно от испанска страна. Андреев, който е наблюдаващ и по това дело, обаче отрече. "Имаме редовен контакт с испанските колеги", заяви той. По думите му у нас са се натрупали документи, които чакат да бъдат преведени, за да бъдат приобщени към делото.