Не сме ходещи такси, ревнаха и студентите

Мисия София

18-02-2013, 11:20

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

На 27 февруари младежите протестират срещу увеличението

Студенти излизат на протест срещу увеличението на таксите в Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Това се посочва в отворено писмо на Студентския съвет до Академическия съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В писмото, което е изпратено и до медиите, студентите заявяват, че са категорично против взетото на 30 януари 2013 г. решение на Академически съвет за вдигане таксите за всички специалности на университета с 8% за учебната 2013/2014 година. Студентите считат за изключително неморално във време на нарастваща бедност и безработица, най-старият и престижен университет в България да увеличава таксите за образование. Решението е взето без широки дебати и обсъждания със студентите. Повишението е станало факт във време на сесия, период, в който вниманието на студентите е отвлечено другаде и те най-малко могат да реагират по някакъв начин.

"Смятаме за позорно да бъдем третирани като „ходещи такси“ от собствения ни университет, в който сме се борили да учим и който би трябвало да защитава конституционното ни право на достъпно държавно образование. Чувстваме и нуждата да Ви припомним, че неведнъж заедно сме бранили образованието в България. Запитваме Ви днес какво пречи да бъдем заедно отново", пише в отвореното писмо. Студентите са против увеличаването на таксите, защото всяко ново повишение затруднява част от тях да продължат висшето си образование, въпреки техните знания и умения. С отвореното писмо студентите призовават на Академически съвет да се преразгледа решението и да се отмени увеличението на таксите за всички специалности на СУ.
Протестът ще се състои на 27 февруари от 14.00 часа в двора на Ректората.