Общински парк скрива шапката на лъскавите голф комплекси?

Мисия Пловдив

18-02-2013, 12:50

Снимка:

golfbg.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Стартира проучване за озеленяване на зона за отдих и спорт край Гребната

Първата стъпка за превръщане на 640 декара край Гребната в атрактивна зелена обществена зона за отдих и спорт вече е факт. Става дума за територията в район „Западен“, която граничи с Гребния канал и зоопарка и се простира до кръговото движение на Пазарджишко шосе. Популярна е с името парк "Отдих и култура".

Община Пловдив и Лесотехническият университет подписаха договор за проучване и възможности за озеленяването на територията. Институтът ще разработи концептуален план и ще направи оценка на растителността, почвата и хидрогеологични проучвания. Стойността на контракта е 7 500 лева, а от резулататите зависи какво ще се изгради в зелената зона. Те трябва да бъдат изготвени до 3 месеца.

Идеята е да има голф игрище с нужните котловини, зелено училище с бунгала, кътове за барбекю и риболов, веломаршрути със спокойни и екстремни участъци, обясни доц. Росица Петрова от Лесотехническия университет. По думите й се предвижда и специлна зона за скейтборд, ролери, стена за катерене, детски площадки. Любителите на четириногите няма да бъдат пренебрегнати. За тях ще има кътове за домашни любимци, оградени с естествени огради, за да са в унисон с цялата зона. Към главните и второстепенните входове се предвиждат буферни паркинги. „Идеята е комплексът да е привлекателен за седмичен престой и почивка. Гостите на града да отсядат в него“, допълни доц. Петрова.

В района на зоната се предвижда център за администрацията, конферентна зала, склад и кафене. Пешеходните зони ще бъдат с подходяща настилка за преминаване на пожарни автомобили и линейки при нужда. До центъра ще бъдат изградени закусвалня, здравен пункт и тоалетни.

Финансирането на целия мащабен проект ще се решава в началото на следващата година, уточни кметът Иван Тотев. В зависимост от резлтатите от научното проучване някои от идеите могат да отпаднат, а други да се доразвият. По думите на градоначалника, когато зелената зона за отдих и спорт бъде готова, заедно с втория гребен канал и зоологическата градина целият комплекс няма да има аналог у нас.