Без правителствен десант за историческия старт на новите автобуси

Мисия Бургас

18-02-2013, 14:18

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Заради промените в кабинета премиерът Борисов, министър Павлова и Симеон Дянков отказаха гостуване в Бургас

С водосвет, отслужен от сливенския митрополит Иоаникий, Бургас посрещна новите 67 автобуса от пилотния за страната проект за интегриран градски транспорт в парка на общинския превозвач "БургасБус".

ВИЖ СНИМКИ ТУК

Кметът Димитър Николов определи събитието като исторически момент за града. На него обаче не успяха да присъстват трима ключови гости. За официалната церемония по освещаването на мащабния проект трябваше да присъстват премиерът Бойко Борисов, вече ексфинансовият министър Симеон Дянков, както и регионалният министър Лиляна Павлова.

От отсъствието им остана изненадан новият просветен министър - акад. Стефан Воденичаров, който от вчера е на тридневно посещение в региона. 

"Преди да пристигна имах информация, че ще присъстват. Тази сутрин научих за оставката на Симеон Дянков. Не мога да коментирам това решение", каза акад. Воденичаров.

От утре всички нови 67 дизелови и метанови автобуси, закупени по проекта за "Интегриран градски транспорт” ще обслужват градските линии в града, а гражданите ще могат да ги ползват безплатно през целия ден на 19 февруари. 

Новите рейсове отговарят на всички съвременни изисквания. 

“Годишно ще спестим 1500 тона вредни емисии във въздуха с това пълно обновление на автопарка”, каза кметът Димитър Николов.

Те са от марката "Соларис" – 39 моно и 27 съчленени. Кметът Николов благодари на екипа, подготвил и спечелил проекта “Интегриран градски транспорт на Бургас”, чиято стойност е над 130 милиона лева. Доставката на новите автобуси е една малка част от него. Тази година предстои изпълнението на другите компоненти от проекта.

Започва подобряване на инфраструктурата по целия маршрут на новата бърза автобусна линия, която ще минава през целия град от север на юг, като пътниците ще се придвижват от едната до другата крайна точка два пъти по-бързо от сега. Автобусите ще тръгват на всеки 3 минути, като джипиес система ще следи дали графикът се спазва. Те ще се движат в сегрегирани или в ленти със специален режим и другите видове превозни средства на пътя няма да ги бавят. Билетите ще станат електронни и ще имат различна цена, според това на колко дълго разстояние смяташ да пътуваш. Предвижда се дори въвеждането на такава услуга, с която чрез мобилния си телефон човек да може да се информира за движението на необходимия му автобус.