И в Александровска болница ще вдигат протест

Ниските заплати тласкат все повече служители към протести

Лекарите и сестрите в Александровска болница се готвят за протест, заради ниски заплати.

В открито писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Десислава Атанасова лекари

изразяват недоволство от управлението на сегашния директор Лъчезар Трайков.

Писмото е изпратено в момент, когато в Министерството на здравеопазването, тече конкурс за директор на Александровска болница, а колективен трудов договор за 2013 г. все още не е подписан в болницата.

80 служители от Клиника Пропедевтика, в писмото до Борисов, Атанасова, Дариткова, ректора на МУ и председателя на БЛС, също съобщават, че положението в болницата е много тежко, особено в тяхната клиника. Последно били дадени 3000 лв заплата на 80 души, клиниката не е ремонтирана от 20 години и се работи при отвратителни условия.

 

В писмото се казва, че директорът Трайков не е искал да се срещне с тях и да им обърне внимание, а хората масово напускат. От началото на януари са напуснали петима души. Служителите от клиниката настояват за индексация на основните заплати, която е заложена в КТД, който Трайков е отказал да подпише, молят за съдействие и искат нов директор на здравното заведение.

 

Същата е нагласата и в Очната клиника на Александровска болница, според медици.


В насрочения за днес конкурс, освен досегашния директор Лъчезар Трайков, кандидати за директор са още хирургът проф. Николай Яръмов, който миналата година бе уволнен от болницата от здравния министър Стефан Константинов, след като пациенти се оплакаха, че лекарят им искал подкупи.

Друг кандидати са братът на ексдепутата от НДСВ Олимпи Кътев - д-р Николай Kътев, д-р Силви Кирилов, който преди месец бе уволнен от здравната министърка Десислава Атанасова като шеф на Агенцията за трансплантации поради липса на резултати и д-р Костадин Ангелов от втора хирургия в болницата.