Световните медии: Многохилядни протести изгониха Дянков

Уволнението му идва в момент, когато правителството се опитва да спечели подкрепа преди изборите през юли

Българският министър на финансите Симеон Дянков беше уволнен ден след многохилядните протести в цялата страна срещу провала на правителството, ниския стандарт на живот и главоломно растящите сметки за електричество, коментираха международните медии. Новината за уволнението на министър Дянков излезе в емисиите на Агенция Франс Прес, Ройтерс и Асошиейтед прес.

Министърът за еврофондовете Томислав Дончев, който е малко по-популярен от Симеон Дянков, ще поеме и поста министър на финансите, запазвайки този на министър за еврофондовете, посочва Франс Прес и допълва, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова става вицепремиер. Тя е най-популярният министър в правителството с одобрение от 30%, отчитат от агенцията.

Агенцията припомня, че в края на януари правителството уволни директора на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Поставената на негово място Юлиана Иванова подаде оставка вчера заради скандал с незаконна продажба на цигари на сайт, от който притежавала дял.

Уволнението на Дянков идва в момент, когато правителството се опитва да спечели подкрепа с наближаването на изборите през юли, отбелязва Ройтерс.

42-годишният Дянков сведе бюджетния дефицит под 0,5% от БВП миналата година спрямо 2% през 2011 г., спечелвайки си уважение в ЕС в момент, когато много държави - членки на съюза се бореха да запазят публичния си дълг под контрол.

Асошиейтед прес посочва, че в неделя протестиращи в цялата страна обвиниха правителството в провала му да подобри жизнения стандарт. Агенцията коментира, че уволнението на Дянков идва на фона на намаляващата обществена подкрепа за правителството по време на тежката икономическа криза, завладяла страната през последното десетилетие и месеци преди изборите през юли.