Затворник защитава Лазар Колев

Крими

19-02-2013, 06:41

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Днес ще разпитват и Иширковеца – човекът, пред който Лазар признал за края на сестрите Белнейски

Двама свидетели ще бъдат изслушани на второто заседание по делото Белнейски в Пловдивския апелативен съд от 14 часа в 1-ва зала. Казусът се гледа за втори път от този съд, след като беше върнат от Върховния касационен. 7 години след жестокото убийство единствен обвиняем е 33-годишният Лазар Колев.

В края на януари съдия Евдокия Кемалова отложи делото за 19 февруари. Причината - защитниците на Лазар Колев баща и син Марин и Димитър Марковски, не представиха свидетелите си. Тандемът адвокати упорито настояваха Кемалова да не ги заличава като свидетели, въпреки че на са се явили на делото.

Единият излежавал присъда, другият бил в чужбина, обясни Марковски - баща. Топадвокатът не пожела да назове имената им, защото двамата знаели много важни неща и се страхувал за сигурността си. В крайна сметка само единият свидетел ще говори утре – Ангел Атанасов. Според юристи това е този, който излежава присъда. Защитата на Колев очаква показанията му да внесат обрат в процеса. Другият свидетел е вече изслушаният Владимир Славов – Иширковеца. Той е единственият, който твърди, че Лазар му признал за убийството на девойките.

Заседанието на 29 януари премина със скандал и нерви от страна както на Колев, така и на магистратите. Следователят Красимир Николов разказа, че Колев признал за убийството на сестри Белнейски в затвора пред сикилийника си Иширковеца, но записът от СРС-тата не се получил. В този момент подсъдимият не издържа на напрежението и избухна като нарече Николов „схемаджия“. Веднага след Лазар избухна и майка му, която едва не бе обвинена в хулиганство.

"Боклуци с боклуци! Попиляхте ми детето, пет години разигравате циркове!", развика се тя, а Лазар почти в един глас със съдията й каза да напусне залата. „Ще ви обвиня в хулиганство“, закани се съдия Кемалова. „Не ми пука!“, отговори майката на Лазар.

Версията на Иширковеца е, че във фаталната нощ Лазар срещнал Белнейски на пътя и ги качил в колата си. Бил много, много пиян. След това закарал Христина при вуйчо си, а с Росица останал в автомобила. Там правили анален и орален секс. Продължили да пътуват, после Лазар поискал втори сеанс и момичето се уплашило. Скочило в движение и се наранило смъртоносно. Иширковеца бе призован за свидетел отново още в края на предишното заседание.

Припомняме, че магистратите от ВКС отмениха присъдата на Колев “доживотен затвор без замяна” от 23 ноември 2011 г. потвърдена в Пловдив и върна делото "Белнейски" на същия съд за ново разглеждане, но от друг състав. Причината - върховните съдии отчетоха сериозните доказателствени проблеми по делото, поставени пред съда и в частност пред въззивния съд. Те са резултат от забавеното разследване в досъдебната фаза на процеса и редица пропуски в първоначалния му етап.

Така делото за жестокото убийство на Росица и Христина Белнейски, за което две съдебни инстанции признаха Лазар Колев за виновен, не само, че не може да приключи, а стартира отново.

Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 г.

Оказа се, че сестрите са видени за последно живи на 28 януари 2006 г. в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят. До 31 януари, когато телата им са намерени в местността “Грамадите” между Брацигово и Пещера. Тогава новината за убийството им потресе цяла България.

„Лазар не е единственият убиец на децата ни“, казаха в Пловдив родителите Фани и Стоимен Белнейски.