е-демокрация и е-идентичност в действие

Портфейл

19-02-2013, 12:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

С услугите хората спестяват разходи и печелят свободно време

"Електронно управление в действие" бе мотото на заключителната конференция за представяне на резултатите по проект "Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство".

Така с реализацията на проекта за е-идентичност и е-демокрация стартира електронно управление в действие.

Проектът се осъществява от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) с финансовата подкрепа на ОП "Административен капацитет", съфинансирана от ЕС.

Заключителната конференция бе открита от заместник-министър Валери Борисов и Моника Димитрова – Бийчър, ръководител на Управляващия орган на ОПАК.

В рамките на проекта са разработени система за електронна идентичност на българските граждани, технологично решение за онлайн обществени допитвания, надградена е единната среда за обмен на електронни документи.

С новите възможности за ползване на електронни услуги и за упражняване на гражданските права, потребителите спестяват разходи и печелят свободно време.

Сред успешно приключилите дейности на проекта, финансиран от ОПАК, са още изграждането на централизирана система за мониторинг и управление на информационната сигурност и оперативна съвместимост, както и на централизирана система за управление на комуникационната и хардуерна инфраструктура.

Резултатите са насочени към подобряване на работата на администрациите и гарантиране на работата на сървърите и софтуера от гледна точка на сигурност, икономичност и действие при  критични ситуации.  

Презентации на основните дейности и резултатите по проекта представиха Иван Станев, директор на дирекция "Електронно управление" към МТИТС, Александър Станев, представител на "БОРИКА-БАНКСЕРВИЗ", Детелин Александров, представител на Телелинк България, Георги Миронов, представител на "МАТЕРНА БЪЛГАРИЯ". Сред изпълнителите по отделните дейности на проекта бяха Стоян Иванов, представител на КОМСОФТ ООД, Красимир Антонов и Горан Ангелов, представители на ДЗЗД "АЙ БИ ЕС БУЛ ЕС АЙ", Юлия Узунова, представител на "СТЕМО".