Дянков некорумпиран, но темерут

Той нямаше никаква подкрепа в партията, обяви Бойко Борисов

Симеон Дянков изигра много добра и важна роля. Не случайно навсякъде ни хвалят за финансовата дисциплина, заяви премиерът Бойко Борисов по повод отстраняването на финансовият министър.

На въпрос дали Дянков не е сменен заради евентуално участие в корупционни схеми, премиерът посочи, че при него няма такива сигнали.

"Дянков не беше комуникативен с министрите. Той нямаше абсолютно никаква подкрепа нито в партията, нито в правителството освен мен", посочи Борисов.

"Дянков се справяше зле с мерките за стимулиране на икономическия растеж. Той не беше комуникативен с министрите. За да се срещат с него, трябваше да дойдат при мен", посочи още премиерът.

Като друг мотив за оставката на бившият вече финансов министър премиерът посочи фактът, че семейството на Дянков е в САЩ и това създава необходимостта той непрекъснато да пътува.

"Кое налагаше да ми причини това със зърнопроизводителите?", запита още Борисов и добави: "Ние знаехме, че януари месец трябва да платим 850 милиона лева, които след един месец от Брюксел ще ни ги върнат".

Бойко Борисов заяви още по повод смяната на Симеон Дянков, че най-важното в момента е, че има приет бюджет.

"В следващите месеци финансовият министър (Томислав Дончев - бел.ред.) трябва да пази дефицита и да даде повече въздух на икономиката", очерта задачите му премиера.