Заведени са осем иска срещу Карбовски

На медийния пазар цари хаос и договорите не означават нищо, каза Силва Зурлева

Скандалното напускане на Мартин Карбовски в посока TV7 тепърва ще придобива и съдебен отенък.

Днес Боян Петков от Телеман заяви, че са заведени поне 7-8 иска, като съдът ще прецени дали ще има плащане на неустойки и в какъв размер.

"Няма как да останем безучастни и ще си търсим правата. Неустойките са изцяло към Телеман и са доста големи. Незнам дали обещаният хонорар на Карбовски в другата телевизия ще му стигне. Той имаше договор до 2014 година, който не е спазен. Прави ми впечатление, че в новото си предаване използва наши графики, наш декор, те са измислени от Ники Русакиев. Дори се излъчват кадри заснети от наши оператори, краде се от архива на Телеман. Ще дам пример с материалите за сестрата на Бойко Борисов, Леда Милева, с ходжата. Или искат да заблудят зрителите, че това е същото предаване, или нямат идеи. Но вкрайна сметка ще чакаме съдът да отсъди, исковете са заведени", каза Боян Петков.

"Ако има безкрайно огорчен човек от напускането на Мартин Карбовски това съм аз", заяви членът на Борда на директорите Силва Зурлева.

По нейни думи тя е помагала искрено на предаването през последните седем години и е шокирана как може да се бламира един договор.

"12 години съм на този пост и съм видяла много примери на журналисти, които сменят една телевизия с друга. Това е нещо нормално и всеки има правото да избира къде да се развива. Но за първи път ставам свидетел на такава агресивна политика. Нещо подобно се случи преди години с появата на TV2 и ProBG, но хората явно имат къса памет какво се случи с тези телевизии. Факт е, че всички наши водещи бяха атакувани с двойни и тройни оферти. Но това бизнес поведение противоречи на логиката. Това не са пари изкарани от реклама, това не е нормален мач. Но ние не сме притеснени, всяко зло за добро. Притеснителното е, че беше нарушен Етичния кодекс на българските медии, както и факта, че след случая Карбовски всеки може да си прави каквото поиска. Явно договорите нищо не означават. На Мартин искам да кажа само "Човек не яде само хляб", надпис който видях на една къща докато се разхождах в с. Ковачевица и много ми хареса", допълни още Зурлева.